dinsdag 20 december 2022

Dinsdag 20 december, dag 6 oversteek Galapagos - Frans Polynesië

Vannacht is de wind geheel verdwenen en hebben we een aantal uren moeten motoren. Tijdens het motoren konden we ook drinkwater maken met onze desalinator. Het was vannacht een heldere hemel met een pracht aan sterren. Vanmorgen stralende zon met ook weer weinig wind. Met onze halfwinder, onze grootste lap zeil, kunnen we toch een beetje snelheid in de Rafiki houden.

De "aanval" van liftende vogels is weer begonnen. Een Jan-van-Gendt heeft bijna 12 uur op de masttop gezeten en heeft onze mechanische windmeter, de Windex, vakkundig vernield. Blijkbaar irriteerde hem dit draaiend instrument... Wegjagen gaat überhaupt niet, deze arrogante vogels zijn niet van ons onder de indruk. Aan onze elektrische windmeter zat hij vaak te knabbelen maar deze is, nadat hij gelukkig weggevlogen is, nog intact gebleven. Verder reizen dag en nacht wel een paar vogels mee en de Rafiki is al behoorlijk bedekt met vogelmest. Gisteren werd Marlène tijdens een zeilwissel aan de mast nog onder-gescheten.... deze jongens hebben zich niet populair gemaakt op de Rafiki..

Ohana, de Frans/Amerikaanse katamaran die 100 nm achter ons ligt, komt elke dag een beetje dichterbij. We hebben elke dag kontakt via de satelliettelefoon waarmee we SMS-en. De man aan boord, Cyril, is Frans en we SMS-en met hem in het Frans om alvast te oefenen als we aan land komen. De Markiezen maken deel uit van Frans-Polynesië en de voertaal is hier Frans.

Zoals gezegd, het is zonnig met een blauwe lucht, iets te weinig wind maar daardoor wel een vlakke zee en dus comfortabel.
We plannen vooralsnog om aan te komen in Nuka Hiva, maar dat is pas over ongeveer 2 weken. We zouden eigenlijk meer richting zuid moeten varen voor de Markiezen, maar we blijven nog een paar dagen op een westelijke koers. Hier is namelijk de stroming veel sterker en wat nog belangrijker is, in ons voordeel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten