maandag 16 maart 2015

Tintipan (Colombia), Isla Islote

Maandag 16 maart 2015

Positie Tintipan: 9°47.311 N 75°50.983 W
’s Maandags gaan we naar het “beroemde” eiland Islote. Dit eiland staat namelijk in het Guiness Book of Records als het dichtstbevolkte eiland ter wereld. Nu lagen in dit gebied 2 eilanden dicht bij elkaar, Tintipan en Mucura van wie Tintipan het grootste is. De bevolking in dit gebied bestaat uit vissers en zij hebben op een moment besloten om zich niet op een van deze eilanden te vestigen maar zelf een eiland te maken tussen deze twee natuurlijke eilanden in….. Ze zijn begonnen met een paar huisjes die op een ondergrond van schelpen worden gebouwd en het is verder uitgegroeid tot een schelpeneiland waar nu ongeveer 1200 mensen op een hoopje zitten. “Waarom???” vraagt de lezer meteen en dat vroegen wij ons ook af.

We meren met de dinghy af aan de kade van Islote. De bewoners zijn erg vriendelijk en het is inderdaad een volledig volgebouwd eilandje. We zien een stapel zonnecellen op de kade liggen. Deze zijn aangeschaft ter vervanging van de generator, deze is versleten en besloten is om op zonne-energie verder te gaan. Het eiland krijgt verder elke wee bezoek van een marine-schip uit Cartagena dat drinkwater levert. Er worden twee redenen gegeven waarom de bevolking van Tintipan “gevlucht” is. Door de mooie stranden van Trintipan hebben rijke Colombianen veel grond op dit eiland gekocht. Hierdoor is de grondprijs zodanig gestegen dat het niet meer betaalbaar was voor de lokale vissers. Een andere reden wordt gegeven door het feit dat het op Tintipan stikt van de muggen. Niet alleen de normale steekmug maar ook een mini-uitvoering van een mug, een soort zandvlieg. Deze soort weet zich door alle muskietennetten te wurmen en steekt erg gemeen. Wij denken dat de laatste reden de belangrijkste is.

2 prive-huizen in het midden van het water.

Het centrum van Isla Islote.

Overal staan jerrycans voor het vullen van brak water bij Isla Tintipan en drinkwater van Cartagena.

Huizen staan zeer dicht bij elkaar.

Als we bij een winkeltje op Islote wat uien kopen worden we door een blonde, blanke jongeman in het Engels aangesproken. We maken een gesprek en het blijkt dat deze man ook uit Nederland komt. Zijn naam is Bram en hij runt samen met twee anderen een hostel. Dit hostel is gebouwd op betonnen palen in het water, ongeveer 250 m van Islote. We spreken af dat we aan het einde van de middag wat komen drinken.

Alvorens we een bezoek brengen aan Bram maken we een dinghytour door de mangroven aan het westelijke gedeelte van het eiland. Hier zijn ook weer een paar vakantievilla’s en zelfs een hotel. Tussen de mangroven zijn kleine strandjes en het gebied is geheel omringd door een koraalrif. 

Smalle doorgangen in de mangrove.

Een doorgang komt uit bij een binnenmeertje. Alleen toegankelijk met kano.

Prive-optrekje in de mangrove.

Na deze leuke ontdekkingsreis gaan we even buurten bij Bram. Het is druk bij het hostel. Elke dag komt een boot van het vasteland waar toeristen naar het hostel en bijgelegen hotel gebracht worden, en bij Bram verblijven deze dag 16 backpakkers. Deze gasten zijn met name jongeren uit Europa. We praten met Denen, Zweden en ook een Nederlander. Het is een hostel met een prachtige ligging. In de vroege avond gaan we weer terug naar de Rafiki.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten