dinsdag 24 maart 2015

Bahia Golondrina, dinghytour naar Ailigandi (San Blas, Panama)


Dinsdag 24 maart 2015

Positie Bahia Golondrina: 9°13.138 N 78°01.352 W
Samen met Diana en Wil gaan we naar het eiland Ailigandi. In dit dorp is een ziekenhuis/dokterspost voor de regio ingericht. Het is een stenen gebouw en de stroomvoorziening is geregeld door windgeneratoren. Er ligt een Colombiaanse handelsboot aan de kade, maar hij heeft geen motorolie. Dit laatste is namelijk het hoofddoel van ons bezoek vandaag. We willen/moeten de waterhoudende olie vervangen, maar ons motorblok heeft 9 liter nodig en deze hoeveelheid hebben we zelf niet op voorraad. We worden doorgestuurd naar de “tienda Ruben” en dit is de winkel van Ruben. Na wat zoeken vinden we hem en hij heeft motorolie, precies nog 9 flessen van een liter!


Nadat we geslaagd zijn met onze missie gaan we rustig verder het dorpje bekijken. Er zijn veel kleine winkeltjes en zelfs een restaurantje waar ze kip met frietjes serveren. Hier maken we tussen de middag dankbaar gebruik van en dit maaltje wordt met name door Loud smakelijk naar binnen gepeuzeld. Marlène was minder enthousiast en declasseerde dit maaltje naar het niveau klef. Smaken verschillen, dat blijkt ook hier weer.



We kopen nog aardappelen en plantanes (bakbananen) en natuurlijk weet Marlène haar handen niet af te houden van de Mola’s. Ze zwicht weer en koopt twee van deze kunststukjes.


Ook deze uien komen uit Nederland.

De vlag van de Kuna's, Pijl en boog, 8 sterren voor de planeten en de onderste ster is de aarde.

Iedereen netjes in sportteneu, maar de discipline en de inspanningen waren ver te zoeken.

De schil van de kokosnoot wordt bewaard om het houtvuur (om te koken) aan te stoken.

Deze kinderen hebben nog alle tijd.

Loud helpt mee om een kano op het vaste land te trekken/duwen.

Hier Kuna vrouwen in traditionele kledij.


Deze twee mola's worden aan onze verzameling toegevoegd.

Aan het einde van de middag gaan Marlène en Diana nog even kanoën hier in deze paradijselijke baai. De kano is een aanwinst uit Curaçao en is in deze omgeving een ideaal speeltje en vervoermiddel. Met de verrekijker weten we in de bomen op de kant al een drietal apen te spotten. We zullen deze diertjes hopelijk nog meer gaan zien tijdens de komende hikes hier in het oerwoud.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten