zondag 1 maart 2015

Cartagena (Colombia)

Woensdag 18 tot en met zondag 1 maart 2015

Positie Cartagena: 10°24.560 N 75°32.557 W
Een van de voordelen van Cartagena ten opzichte van het binnenland valt meteen op na de landing, de tropische temperatuur. Wij zij er inmiddels zo aan gewent dat we bijna niet meer zonder willen/kunnen. We hoeven niet meer buiten de deur te eten dus maken we de eerste dagen lekkere Hollandse hap, gekookte aardappelen met een stukje vlees met jus en wat groenten….heerlijk.

We hebben ons tot nu toe helemaal veilig gevoeld in Colombia. Dat lijkt niet zo bijzonder maar dat is het wel. In Colombia heerst al tientallen jaren een bloedige strijd tussen het regeringsleger en groeperingen die de huidige regering te kapitalistisch vinden en een bloedig strijd voeren om de welvaart beter over de bevolking te verdelen. De grootste en bekendste guerrilla groep is de FARC. Op het hoogtepunt van hun populariteit had de FARC 200.000 aanhangers. Deze van oorsprong idealistisch groepering had/heeft voor hun strijd veel geld nodig en zij vonden dit in de vorm van de handel in cocaïne. Dit is echter zo winstgevend dat nagenoeg alle leden van de FARC hun idealen door de jaren heen vergeten hebben en deze verruild hebben met de, door drugshandel verkregen, Amerikaanse dollar. Was de FARC in het begin een guerrillagroep die door middel van geweld hun heilstaat in Colombia wilden oprichten, zo is het nu niets meer dan een groep kapitalistische criminelen die met barbaars geweld hun vrijstaat in de oerwouden willen behouden. Dit met als enige doel om het inkomen door de drugshandel veilig te stellen.
De jarenlange strijd tegen de FARC is gelukkig echter niet zonder resultaat. De FARC telt heden ten dage nog maar 6.000 aanhangers.
Colombia heeft de dienstsplicht. Jongeren moeten vooraf kiezen of ze deze dienstplicht willen vervullen in het leger of bij de politie. Na twee maanden opleiding volgt een actieve dienst van 12 maanden. Deze jongens zitten niet in de kazerne, maar ze hebben actieve dienst in het land om de veiligheid te waarborgen. Vandaar dat je hier op nagenoeg elke hoek van de straat (en in de bergen) een politieagent of een militair ziet.

Politie te paard.

Wandeling naar bergtop in Cali. Links politie te paard, rechts politiepost. Verder waren er enkele wandelaars op het hele traject.

Militairen in Salento.

Militaire controle tijdens de weekmarkt in Silvia.

Op vele hoeken van straten, bij rivieren, bij wegwerkzaamheden zie je deze bunkers van zandzakken.

Ook heeft de Amerikaanse regering in de veiligheid van Colombia geïnvesteerd om de toevoer van drugs naar de US een halt toe te roepen. Al deze maatregelen hebben er toe geleid dat Colombia op dit moment voor ons een veilig land is om doorheen te reizen. Zoals gezegd hebben wij ons nooit onveilig gevoeld en hebben we geen enkele vorm van criminaliteit ervaren. Ook is de Colombiaanse bevolking heel erg vriendelijk en behulpzaam, kortom een prachtig land om te vertoeven!

Dat wil echter niet zeggen dat Colombia geen problemen meer heeft met de georganiseerde misdaad. Colombia is nog altijd de grootste producent van cocaïne en deze miljardenindustrie is in handen van meedogenloze criminelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten