zaterdag 25 mei 2019

Blikseminslag Bocas del Toro

Maandag 29 april 2019 tot en met dinsdag 30 april 2019

Positie Isla Colon: 9°19.991 N 82°14.670 W
Wanneer we in de vroege morgen de tank vol met diesel hebben, zetten we zeil voor een tocht van 180 nm, ongeveer 30 uur, naar het westelijke deel van Panama, net aan de grens van Costa Rica, Bocas del Toro.
De tocht is prachtig bezeild, halve wind van 15 knopen, maar het vissen valt tegen. Zoals al eerder vermeld, is de laatste weken het water ook hier bezaaid met de waterplant die hier eigenlijk niet thuishoort, Sargasso Gras. Dit wier komt voortdurend aan het kunstaas zodat vissen onmogelijk wordt.
Na een prima nacht zeilen op de Caribische zee, zien we bij de dageraad de kust van Panama al opdoemen. We kunnen met een achterlijk windje van een 10 knopen zelfs de halfwinder 3 uurtjes varen. Zoals gezegd een super zeiltocht!

Eenmaal bij de kust van Panama waar we de archipel van Bocas del Toro binnenvaren, begint het helaas te regenen en draait de wind tot recht op de kop waardoor we de zeilen moeten strijken en op de motor binnen moeten varen. We ankeren, in de stromende regen, voor het hoofdeiland van Bocas del Toro, Isla Colon net ten zuiden van het belangrijkste dorp op het eiland, Bocas Town.

De afsluiting van deze mooie zeiltocht is helaas erg vervelend. Niet alleen blijft het zwaar regenen maar in de nacht worden we zelfs getrakteerd op de eerste zware onweersbui van het seizoen. Zware blikseminslagen houden ons de halve nacht wakker. Wanneer we 's morgens het windmolentje van onze windgever op het dek zien liggen weten we al hoe laat het is. De bliksem heeft, na drie jaar geleden in Guatemala, voor de tweede keer op de Rafiki ingeslagen… 

Onderdeel van de windmeter ligt op het dek.
De schade is gelukkig veel minder als in Guatemala, waarschijnlijk hebben de aanpassingen van het elektrisch systeem hiermee geholpen, maar toch zijn de autopiloot, gever windmeter, windinstrument, GPS, multiplexer en de laadregelaar van de zonnepanelen door de bliksem helaas onherstelbaar beschadigd.

We weten over internet de meeste spullen weer te bestellen. De Nederlandse zeiler Bertus ligt met zijn boot, de QueenB hier in de Marina. Hij is een paar weken samen met zijn vriendin Jaqueline in Nederland en komt 28 mei terug hier in Bocas. We zijn heel blij dat hij de bestelde instrumenten in zijn bagage voor ons mee wil nemen.

1 opmerking: