donderdag 9 mei 2019

Met de Salacia naar Cuba, Rafiki moet even zonder ons

Donderdag 14 februari 2019 tot en met Vrijdag 1 maart 2019

Positie Rafiki Linton: 9°36.965 N 79°34.757 W
We maken ons op voor een volgend avontuur. Er is nog een andere Kesselse boot in Colon, namelijk de Salacia van Hans en Betsie. Hun boot ligt in Shelter Bay, ongeveer 50 km zuidwest van Linton Bay. We hebben met hun afgesproken dat wij met ons vieren de Salacia overvaren van Panama naar Cuba, een tocht van ongeveer 1500 km naar het noorden. Vanuit Cuba vliegen wij weer terug naar Panama. Gederende deze periode, ongeveer 4 weken, laten we de Rafiki achter in Linton Bay marina.

We halen Hans en Betsie met een huurauto op vanaf de luchthaven in Panama City en maken de Salacia klaar voor de overtocht. Naast de technische controle/reparaties bunkeren we de boot met voedsel voor de komende overtocht naar Cuba met als tussenstop de Kaaiman Eilanden.

Voordat we koers noord maken, maken we eerst een slag oost naar Linton Bay. Ten eerste om te tanken en uit te klaren en een betere uitgangspositie te krijgen om naar de Kaaiman Eilanden te zeilen, maar zeker ook voor de samenkomst van de DRIE Kesselse boten in Panama, een goede 5.000 nm (8.000 km) vanaf onze gezamenlijke thuishaven, ook weer een super uniek moment!

Na een tochtje op de motor komen we in de namiddag aan in Linton Bay Marina. Rik en Sanne zijn hard aan het werk, hun boot de Incentive ligt op de kant voor een onderhoudsstop, maar maken natuurlijk tijd vrij voor een goede borrel op de Salacia met aansluitend een echt Kessels Captainsdiner in het restaurant CasaX van de Amsterdammer Hans!


De bemanning van de Salacia, Incentive en Rafiki.

De zeilmaker heeft geen tijd, dus Hans repareert de buiskap zelf.

De volgende dag gaan de trossen los voor de zeiltocht via Kaaiman naar Cuba. Aan de tanksteiger wordt van Sanne en Rik afscheid genomen en nog wat mooie gezamenlijke plaatjes gemaakt.

De tocht richting de tussenstop op Grand Cayman loopt de eerste uren erg voorspoedig, maar tegen de avond hebben we pech. Het oogblok in het rolgrootzeil scheurt los waardoor het grootzeil los fladdert. Deze schade kunnen we helaas niet op zee repareren en het is nog te ver om zonder grootzeil verder te zeilen/motoren. We besluiten om terug te varen naar Shelter Bay Marina om daar het zeil door de zeilmaker te laten repareren.

De dagen daarop blijkt dat het niet mogelijk is om het zeil tijdig te repareren en we moeten helaas deze reis met Hans en Betsie afblazen, heel jammer. Wij gaan terug naar onze Rafiki in Linton Bay en Hans en Betsie vliegen na een paar dagen terug naar Nederland. Hans zal op een later tijdstip de Salacia samen met zijn zoon Antoin overzeilen naar Cuba.

We maken nog een aantal wandelingen in de buurt van Shelter Bay Marina. Iedere wandeling spotten we wel een groep apen: slingerapen, kapucijnenaapjes en brulapen, mooi om te zien. Fotograferen is iets moeilijker, maar toch weten we ze op de gevoelige plaat chip vast te leggen.


Marina Shelter Bay.



Vanaf de marina loop je direct het regenwoud in.




Overal apen…..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten