woensdag 8 augustus 2018

Playon Chico, Panama

Vrijdag 25 mei 2018 en Zaterdag 26 mei 2018

Positie Snug Harbour: 9°19.662 N 78°15.115 W
Tijdens het bezoek aan het dorp Playon Chico, het dorp van Alkin, zien we dat hij bezig is met het bouwen van een nieuwe boomstamkano, een Ulu zoals ze die hier noemen. 

We krijgen uitleg van Alkin over de bouw van een boomstamkano.

Alkin heeft vanmorgen mais geoogst, deze ligt nu voor zijn huis te drogen.

En natuurlijk kopen we weer een mola, ze zijn zo mooi. We kunnen het niet laten.

De dochter van Alkin.

Alkin vertelt ons hoe een boomstamkano gebouwd wordt. Allereerst wordt in het oerwoud een geschikte boom gezocht die redelijk in de buurt van een riviertje groeit. De jungle is ondoorgaanbaar en via een riviertje is de enige mogelijkheid om een zware boomstam uit de jungle te krijgen. Wanneer de boom gevonden is, wordt eerst met de eigenaar van de grond waarop de boom groeit onderhandelt over de prijs. Is hier een overeenkomst dan wordt een dorpsgenoot gezocht met een motorzaag om de boom in moten te zagen. De boomstam wordt ter plaatste in de jungle met de motorzaag globaal in de vorm gezaagd om onnodig slepen met de boomstam te voorkomen. Vervolgens heeft Alkin met 6 vrienden het stuk hout via een rivier uit de jungle bevrijdt en naar het eiland en zijn hut gesleept.
Dan pas begint de echte noeste handarbeid. Met een grote guts wordt de boomstam in twee maanden tijd uitgehold totdat een huiddikte van ongeveer 3 cm overblijft. De bodem met kiel is beduidend dikker. Er wordt ook een bevestiging voor de mast uitgehakt. Wanneer de Ulu goed verzorgd wordt, dat wil zeggen dat er een likje verf op komt en dat de Ulu elke dag uit het water getrokken wordt, dan kan deze een leeftijd van 15 tot 20 jaar bereiken. Wordt de Ulu niet goed verzorgd, dan is deze na 10 jaar alweer versleten, oftewel verrot.

Een Colombiaanse handelsboot ligt aan de kade. 
Zij kopen kokosnoten van de Kuna's en verkopen huishoudelijke spullen.

Ook hier kennen ze het hinkelspel.Eerst een steen gooien in een vak en daarna hinkelen.


De Ruud Jacobs van de San Blas aan het werk bij een nieuwe woning.


Ook in het dorp groeien een aantal bomen, zoals bovenstaand broodvrucht.De meeste dames lopen nog in traditionele kledij.
1 opmerking: