woensdag 20 januari 2016

Naar Cayo Cuervo, Cuba

Woensdag 20 januari 2016

Positie Cayo Cuervo: 21°04.373 N 78°57.492 W
's Morgens gaan we weer ankerop voor een nieuwe ankerplek. We gaan na een zeiltochtje van een goede 15 NM voor anker in een lagune bij het eiland Cayo Cuervo. Hier liggen een tiental Cubaanse garnalenvissers voor anker. Mogelijk is de wind te krachtig om garnalen te vissen?

De Twentse Meid pikt ons op en we gaan naar het strand op het westelijke puntje van het eiland om ons brandbare afval op een verantwoorde manier te verbranden. Het valt ons ook hier op dat de stranden schoon zijn. Op alle stranden op de door ons bezochte onbewoonde eilanden van Cuba was geen zwerfvuil te bekennen. Dat betekent dat er geen vuil vanaf het omringende vaste land in de zee gegooid wordt. Cuba is helaas pas het eerste land waar we dit zien en de Cubanen mogen met recht trots zijn op hun verantwoordelijkheidsgevoel voor het milieu.


 


De vissersboten van Cienfuegos.


Het vuur voor het verbranden van afval wordt aangemaakt.




Aan het einde van de middag bespreken we samen met Petra en Ton de weerberichten. Vanaf vrijdag zal de wind weer via Zuid en West naar het Noorden draaien en uit die hoek met een behoorlijke kracht tot zondag blijven waaien. Deze zogenaamde “Norderlies” zijn in deze omgeving bekend en berucht en we kiezen er voor om, voordat de wind naar een hoek draait waar we moeilijk beschutting kunnen vinden, morgenvroeg ankerop te gaan voor een koers naar het vaste land van Cuba: Cienfuegos. We hadden graag nog een paar eilanden bezocht, maar het weer beslist. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten