maandag 11 januari 2016

Mobay toeristenzone, Jamaica

Maandag 11 januari 2016

Positie Montego Bay: 18°28.192 N 77°55.578 W
We maken een wandeling richting het strand en het vliegveld. In het begin kom je alleen lokale mensen tegen. Op een gegeven moment verandert dit. Er stoppen continue bussen met toeristen, er liggen grote hotels en je ziet geen lokale mensen meer. De afscheiding tussen de lokale bevolking van Jamaica en de toeristen is op dit eiland en met name hier in Mobay echt bizar. Er komt hier nagenoeg dagelijks een cruiseboot aan met duizenden toeristen. Ook de vele (all inclusive) resorts zijn, zeker in deze periode, volgeboekt. Kom je echter in het centrum van Montego Bay dan zie je TOTAAL GEEN toeristen. Sporadisch zie je een paar blanken die duidelijk met een lokale “gids” de stad verkennen. Blijkbaar worden alle toeristen op de cruiseboten en op de resorts gewaarschuwd om niet alleen op pad te gaan, omdat dit in de ogen van deze organisaties “gevaarlijk” is…. Wij vormen dus in deze stad (en omgeving) een uitzondering omdat we zonder begeleiding “los” rondlopen. Het gevolg is dat we voortdurend aangesproken worden voor “taxi, taxi”, “where are you going?” en lopen regelmatig Jamaicanen met ons mee om ons delen van de stad te laten zien die we al lang kennen. We zijn voortdurend een bezienswaardigheid en we worden ook vaak behandeld als onbeholpen toeristen die geen notie hebben van de gemeenschap hier op dit eiland. Een erg vervelend gevolg hiervan is dat het discriminatie in de hand werk.

Werkplek van de Life Guard. In ieder geval uit de zon.

Per dag landen er vele vliegtuigen in Montego Bay.

Jamaicanen gaan ook zwemmen.

Animatieprogramma voor de toeristen.

Toeristenpolitie. Zij helpen de toeristen om hun weg te vinden.

Door deze aangeprate angst voor de lokale bevolking, nemen toeristen voor hun vervoer in Jamaica uitsluitend luxe taxi-busjes met airco en geblindeerde ramen. Deze busjes staan in grote getalen geparkeerd op de luchthaven, bij de cruiseboot terminal en ook bij restaurant Pier One. De lokale bevolking maakt geen gebruik van deze busjes. De prijs van de deze busjes is extreem hoog. Voor een ritje van ongeveer 3-5 km wordt al snel $15 -20,- US pp. gerekend! 

Openbaar vervoer in Jamaica bestaat uit route-taxis en buslijnen. Deze worden dus uitsluitend door de lokale bevolking (en door ons) gebruikt en zijn erg goedkoop. Voor de rit met een route-taxi naar bv Anchovy (een paar dagen geleden voor onze wandeling), ongeveer 10 – 15 km, betaalden we nog geen € 1,- pp. De bus is nog goedkoper, maar rijdt minder frequent. Het gevolg van bovenstaande situatie is ook dat je in de route taxi en in de bus voortdurend aangestaard wordt met blik van “wat moeten die blanke mensen hier in de bus?”.

Maar is het dan onveilig? Volgens ons totaal niet. Wij hebben in Jamaica nog nooit enig vorm van gewelddadig of crimineel gedrag richting ons meegemaakt. Volgens ons komt dit met name door de Amerikanen die al heel hun leven overdreven gewaarschuwd worden voor het gevaar van het onbekende….  Al met al een trieste situatie met als dramatisch gevolg dat de plaatselijke bevolking totaal geen voordeel heeft van de vele duizenden toeristen op dit eiland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten