zaterdag 23 januari 2016

Markt in Cienfuegos, Cuba

Zaterdag 23 januari 2016



Positie Cienfuegos: 22°07.481 N 80°27.385 W
Bella Ciao is gisteravond gearriveerd en wij zien ze vanmorgen liggen voor anker. We wisten dat Cuba op de planning lag bij de Bellaciaonaren maar het is een super leuke verrassing dat ze de Hollandse enclave alhier komen vergroten.
We gaan deze morgen met Peet en Ton naar de markt om inkopen te doen. We gaan ook nog naar de wasserette om wat informatie over de mogelijkheden en kosten te informeren.
Op de markt betalen we met Peso's, in de jachthaven betalen we met CUC's. “Hoe zit dat eigenlijk?” zal de Bloglezer zich waarschijnlijk afvragen. Ik zal proberen dit uit te leggen:
Cuba heeft naast de officiële munteenheid, de Pesos National, nog een andere munteenheid, de CUC (spreek uit “koek”). Toerisme is voor Cuba op dit moment de belangrijkste inkomstenbron. Deze toeristen kunnen/willen veel meer besteden dan prijzen van het dagelijks leven van de Cubaan. Om zoveel mogelijk geld te verdienen aan de toeristen is voor de buitenlanders hierdoor een aparte munteenheid geïntroduceerd, de CUC. De koers van de CUC is 1:1 gekoppeld met de US Dollar. Typisch toeristische zaken zoals musea, restaurants, taxi's kun je alleen betalen met CUC.

De plaatselijke bevolking betaalt voor hun dagelijks levensonderhoud alles in Pesos National. Dit is bijvoorbeeld brood, groenten, vlees etc., eigenlijk producten die voor de gemiddelde toerist niet interessant zijn. In theorie zouden deze twee economieën onafhankelijk naast elkaar moeten bestaan, maar dat is in de praktijk niet mogelijk. Veel Cubanen hebben inkomsten uit het toerisme en zij ontvangen dit geld in CUC. Om dit geld vervolgens op de lokale markt te gebruiken, kunnen ze de CUC omwisselen naar Pesos Nacional met een vaste koers. 




Op de markt kopen we vlees, geraspte kokos, honing, rode wijn, groenten en fruit.

Voor brood moeten we bij de bakker in de rij staan.

Deze taxi is volgeladen met Cubanen.

Je kunt buitenlands geld alleen naar CUC omwisselen. Hierdoor heeft de Cubaanse staat een goed beeld wat er aan buitenlandse valuta het land binnen komt. Voor de locale economie wordt de Pesos National gebruikt. De toerist die in de toeristencentra verblijft, zal niet in aanraking komen met de Pesos en alles betalen in CUC maar voor ons is deze Pesos economie nou net interessant. De prijsverschillen tussen beide economieën zijn groot. Zo kost een blikje bier in een restaurant al snel 2 CUC, ongeveer 2 Euro, terwijl er een barretje bij de haven een biertje tapt voor 6 Pesos, ongeveer 0,24 euro.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten