zondag 10 januari 2016

Montego Bay, Jamaica

Zondag 3 januari 2016 tot en met zondag 10 januari 2016

Positie Montego Bay: 18°28.192 N 77°55.578 W
Op de Rafiki wordt begonnen met het onderhoud van Harry, onze automatische piloot. We maken de ruimte bij het roerkwadrant vrij, de duw-arm wordt verwijderd, gedemonteerd, gesmeerd en vervolgens weer gemonteerd. In de ruimte bij het kwadrant is het erg nat en het blijkt dat deze nattigheid afkomstig is van lekkage bij de hennegatskoker en van het zwemplatvorm. We verwijderen daarom het teak van het zwemplateau en vervolgens wordt het zwemplateau met glasvezel en epoxy dicht gelamineerd.

De vetnippel op de hennegatskoker is doorgeroest. Deze wordt vervangen en er wordt nieuw vet in de hennegatskoker geperst. De ruimte van het roerkwadrant wordt vervolgens schoongemaakt en het klus is klaar.


Wanneer we ’s nachts tijdens een overtocht een probleem aan dek hebben, gebruiken we de dek-lichten om alles goed in het licht te zetten. De peertjes in deze dek-lichten zijn speciaal, dit zijn zogenaamde tractorlampen en moeilijk/niet in de Carieb te verkrijgen. In Colon hebben we bij een LED-winkel twee grote LED-verstralers voor een auto gekocht. Deze krachtige schijnwerpers worden in de bezaan- en hoofdmast geplaatst. De verlichting is nu overdadig en we zijn erg tevreden over het resultaat.

We maken een gas-run naar het plaatselijke gas-afvulstation, de zogenaamde gasfabriek en we hebben weer voor 5 maanden gas aan boord. Diesel en benzine wordt aangevuld en natuurlijk de voorraad levensmiddelen. 

Maar tussen de werkzaamheden maken we ook tijd vrij om leuke dingen te doen. Bij de ingang van de baai van Mobay ligt een rif waar we regelmatig toeristenbootjes hun gasten laten snorkelen. Samen met de jeugd van de Twentse Meid gaan we dit rif snorkelend verkennen maar we zijn blijkbaar erg verwend: het rif is voor onze maatstaven niet erg bijzonder…

Vlinders op bloemen.

Ackee, een groente of fruit wat we alleen in Jamaica gezien hebben.


Papaya.

Spinneweb.

We gaan een keer lekker uit eten bij “Pier One”. De steak is heerlijk, dit restaurant is niet voor niets het beste in de hele omgeving.

En dan is er actie bij de “Twentse Meid”. We zien iemand de lucht in gaan met een soort parachute, het is de spinnaker van de boot. Een spinnaker is een zeil met een groot oppervlakte en gemaakt van een lichte doeksoort zoals parachute stof. Dit zeil wordt met licht weer gevaren bij een voor-de-windse koers. Maar je kunt de spinnaker ook gebruiken voor een andere bezigheid, namelijk spinnaker-vliegen. De jongens (Marijn en Bryn) gaan een voor een omhoog, maar dan wordt de wind te sterk. Marijn vliegt op een moment boven de mast van de “Twentse Meid”, dus ongeveer 20 meter hoog. Tijd om te stoppen.

Film volgt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten