donderdag 20 december 2012

Rodney Bay (St. Lucia) – Le Marin (Martinique)

Donderdag 20 december 2012

Positie Le Marin: 14°27.987' N 60°52.542 W
Vandaag gaan we ankerop en zetten koers verder naar het noorden. We gaan weer naar een nieuw land en dit is … Frankrijk, en wel het eiland Martinique.
Het is een zeiltocht van 25 NM door het kanaal van St. Lucia. Tussen de eilanden hier in de Carieb wordt de passaatwind versneld, de wind wordt als het ware tussen de bergachtige eilanden geperst en hierdoor neemt de kracht van de wind in de doorvaart toe, de zogenaamde “accellaration zones”. Vandaag hebben we een windkracht 6-7 bf (de wind op de oceaan is maar 4-5 bf) en we zeilen met een gereefd grootzeil en met de kleine Genua. De snelheid door het water is prima (7 knopen) maar het zuiden van Martinique is door de oost-stroming en de noord-oostelijke wind moeilijk bezeild: de laatste 5 NM moeten we motoren.



Als we in de baai van Le Marin voor anker gaan, zien we dat de Rafiki door de onstuimige wind schade opgelopen heeft. De bevestiging van de grootschoot aan de giek is uit de blindklinknagels getrokken en het grootzeil is bij het oog van het eerste rif ingescheurd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten