vrijdag 21 december 2012

Le Marin (Martinique)

Vrijdag 21 december 2012

Positie Le Marin: 14°27.987' N 60°52.542 W
Martinique is een Frans eiland en zelfs een Frans departement. Hierdoor is het deel van de EU(!) met de Euro als munteenheid. Inklaren gaat via de computer en zonder stempels in het paspoort in ongeveer 3 minuten, Europese efficiëntie. De bureaucratische tijger wordt hier met uitsterven bedreigd. Als we over straat lopen dan komen we in een soort droomwereld, het is hier echt Europa! Sinds het verlaten van de Canarische eilanden zijn we weg uit de voor ons vertrouwde welvaart van West Europa. We zijn dus meer als een jaar in landen die economisch ver op Europa achter liggen en we zijn al een jaar lang gewend om zonder deze luxe te leven. Martinique is werkelijk ongelofelijk. We zijn maar 30 km van St. Lucia en we komen in de luxe wereld van Europa, of beter nog Frankrijk. Als je niet beter zou weten, zou je ook kunnen denken dat je gewoon in Zuid Frankrijk zou zijn.

Dit gedeelte van Martinique is het episch centrum van de jachtverhuur. Als we de ankerplek binnen varen, zien we een zeeschip dat middels een drijvend dok jachten over de Atlantische Oceaan vervoerd. Het seizoen in de Carieb is van december tot juni. In de maanden juli tot en met november is hier het orkaanseizoen. De grote internationale chartermaatschappijen laten in juni een groot gedeelte van hun vloot naar de middellandse zee transporteren, omdat daar het hoogseizoen loopt van juni tot en met september. In november worden ze dan door grote zeeschepen weer braaf hier in Martinique afgeleverd.
De jachthaven is veraf de grootste die we deze reis gezien hebben.

Haven Le Marin.

Langs de boulevard op de kade zijn veel kleine winkeltjes en restaurants en we vinden zelfs een shoarmatent, we slaan meteen onze slag….

Geen opmerkingen:

Een reactie posten