zondag 12 februari 2012

Tarrafal (Santiago), vertrek naar Tarrafal (Sao Nicolau) of Mindelo (Sao Vicente)


Zondag 12 februari 2012: 

Positie Mindelo (Sao Vicente): 16°53'05" N 24°59'34" W
Dat we de tocht niet goed kunnen plannen blijkt nu ook weer: we hebben vannacht de koers verlegd naar Sao Vicente, onze tweede keus. De wind kwam weliswaar uit de voorspelde richting, maar deze was harder dan voorspeld (20 – 25 knopen, voorspeld was 15 knopen). De golven waren hoog (3m) en scherp. Hierdoor was de koers “hoog aan de wind” erg oncomfortabel. Door de koers te verleggen naar een meer halfwindse koers is het zeilen rustiger, de golven komen niet meer recht op de punt maar iets naar de zijkant. Aangezien we bezig zijn met een reis en niet een race (een wijze uitspraak van Bram Bijloo) hebben we daarom ook de koers verlegd naar Sao Vicente.

Deze overtocht was ruw, hoge golven en harde wind, de golven sloegen steeds over de boeg. We hebben weinig kunnen slapen en koken was niet mogelijk door deze zeegang. 

Op het einde van de middag ervoeren we tussen de eilanden Sao Vicente en Sao Antonia zelfs een versnelling van de wind: door de vernauwing tussen de bergen op beide eilanden ontstaat een “Venturie-effect” waardoor de wind versneld wordt. De windkracht nam toe tot windkracht 7 -8 Bf, 30 – 35 knopen, stormachtig. 


 
De ankerbaai van Mindelo met op de achtergrond de bergen van Sao Antonia

Om 16:00 uur bereikten wij veilig onze ankerplek voor de jachthaven van Mindelo. We zijn even aan de kant geweest voor een hapje te gaan eten maar omdat het zondag was, waren nagenoeg alle restaurants dicht. Het alternatief, pasta aan boord, was ook prima. Als gevolg van de vermoeiende overtocht zijn we vroeg in slaap gevallen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten