donderdag 16 februari 2012

Mindelo (Sao Vicente), CountryDave

Donderdag 16 februari 2012: 

Positie Mindelo (Sao Vicente): 16°53'05" N 24°59'34" W
Vandaag hebben we kennis gemaakt met Joshoua, schipper van de “Hope”, de enige andere Nederlandse boot hier in Mindelo. Joshoua is op dit moment de enige opvarende op het schip. Zijn broer komt binnenkort en dan zullen ze weer verder zeilen. 

’s Avonds gaan we naar het optreden van Countrydave. De Engelsman Dave ligt hier al sinds vorig jaar mei in de haven en is countryzanger/schrijver (zie website www.countrydave.co.uk). Hij trad op in een plaatselijke kroeg met de halve haven als publiek.



In de stad is het steeds drukker. Dagelijks hoor je de repetities van het trommelgeroffel, als voorbereiding op de carnaval.

De overtocht naar Paramaribo in Suriname:
De overtocht naar Suriname zal ongeveer 2 weken duren. De wind zal uit het Noordoosten waaien. Dit is de zogenaamde passaatwind, tradewind in het Engels. De passaat is een zeer bestendige oostelijke wind die het hele jaar waait tussen de subtropische hogedrukgebieden en de intertropische convergentiezone met lage druk. Op noorderbreedte wordt deze wind de NoordOost-passaat genoemd. In het bijgaande plaatje zijn de passaatwinden weergegeven en is de wind waar wij op “meeliften” weergegeven als “Northeasterly Trades”.


Deze wind is tijdens de reis 15 – 25 knopen sterk, windkracht 3 – 5. De passaatwind kan verstoord worden door een noordelijk gevormde depressie, waardoor de wind tijdelijk uit een andere richting waait. Meestal is de passaatwind stabiel noordoost. Stormen komen in deze periode maar zeer zelden voor. De oppervlaktestroming op de Atlantsche oceaan wordt “aangedreven” door de wind en stroomt dus ook uit het noordoosten naar het zuidwesten. Deze stroming is gemiddeld 0,7 knopen. In bijgaand plaatje is dit weergegeven als “North Equatorial Current”:

Planning: gemiddeld haalt de Rafiki 4 – 6 knopen door het water met deze wind. De stroming komt hier bovenop dus totaal is dit 4,7 tot 6,7 knopen. Voor 1900 mijl hebben we dus 1900/6,7 tot 1900/4,7 = 280 tot 400 uur voor nodig. Dit zijn 12 – 16 dagen, maar ja, de bloglezer weet natuurlijk ondertussen wel wat een planning van de bemanning van de Rafiki waard is…

Dus als de bloglezer zich ’n keer afvraagt “Waarom zijn Loud en Marlène in Godsnaam helemaal naar de Kaap Verden gereisd om de Oceaan over te steken?”, dan zijn hiervoor 6 belangrijke redenen:
1. Het tropische klimaat.
2. Het is de kortste oversteek.
3. Een kleine kans op stormen.
4. De wind is stabiel en komt uit een gunstige richting.
5. De stroming is in de goede richting.
6. Het beroemde Carnavalsfeest op de Kaap Verden.

Vandaar dat Mindelo bij de zeilers een populaire plaats is om de oceaan over te steken. Van de zomer waren we in Zeeland waarschijnlijk de enige die de Atlantische oceaan over zouden steken, hier in Mindelo gaat iedereen (op enkele losers na die hier volgens ons voor eeuwig liggen) de Atlantische oceaan oversteken….. 

4 opmerkingen:

  1. Vandaag jullie interview in de Kevergezet gelezen, dadelijk naar het vrijgezellenbal van de boerebroelof in Kessel. Andere kost dan de Kaapverden. Veel succes verder met zeilen. Nu ons schip weer drijft na de 20cm ijs waar het in lag, ga ik na de vasteloavend ook weer plannen maken. Groeten van Angèl Geraedts

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Angel,

      De vorige keer heb ik op je reactie een mail gestuurd. Aangezien je als anoniem hebt gereageerd is deze waarschijnlijk nooit aangekomen. Vandaar dat we vanaf nu reageren op reacties via het blog.
      Het ritme van de Kaap Verden is inderdaad anders dan in Kessel. Loud is al aan het oefenen.

      Woon je tegenwoordig weer in Kessel?
      Waar heeft jullie boot deze winter gelegen?

      Groetjes,
      Marlène

      Verwijderen
  2. hoi Marlene en Loud
    is het wel verstandig karnaval te vieren als je met een dinghy naar "huis"moet Gr. Piet en Fien

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ha Loud en Marlene
    Fijn om te lezen dat het goed met jullie gaat. Ben benieuwd naar jullie ervaringen op het KV carnaval.
    Wij hebben hem net achter de rug(met een 2e plaats in de optocht van Remunj. Helaas voor Loud geen polonaise in de kantine dit jaar.
    Verder alles oke,wel zijn we de winter kotsmoe. Maar daar hebben jullie geen last van.
    Morgen naar PSV-Feyenooit met adje.
    We zullen jullie volgen.
    Gr Erik en Servie en de kids

    BeantwoordenVerwijderen