maandag 13 februari 2012

Mindelo (Sao Vicente)


Maandag 13 februari 2012: 

Positie Mindelo (Sao Vicente): 16°53'05" N 24°59'34" W
Het is winderig en fris in Mindelo. Mindelo is de bekendste stad op de Kaap Verden. Op dit eiland is in de 19de eeuw een bunkerplaats opgericht voor de scheepvaart naar Amerika. De natuurlijke haven van Mindelo ligt prima beschut voor de Noordoost passaatwind en is hierdoor een ideale plek voor een “tussenstop”. In het midden van de 20ste eeuw is de behoefte voor een tussenstop verdwenen. Aan het einde van de 20ste eeuw is deze behoefte weer teruggekeerd maar niet door de commerciële vaart maar door het toenemende aantal zeiljachten die vanuit Europa de Atlantische oceaan oversteken. Mindelo is voor deze tocht de ideale vertrekplaats voor deze tocht. Vandaar dat wij ook voor deze stad gekozen hebben.

 
Net achter de zeilschepen liggen de zeeschepen voor anker
De Duitser Kai Brossmann heeft na een carrière in de Duitse marine, in de jaren 90 hier een heuse jachthaven opgericht. Er liggen voor de haven ongeveer 20 zeiljachten voor anker en ongeveer hetzelfde aantal in de haven.

De haven met de stad Mindelo op de achtergrond

We mogen tegen een kleine vergoeding (1 € per dag) de dinghy in de bewaakte haven afmeren voor een bezoek aan wal.
Mindelo is ook welvarender als Praia. De huizen zijn goed onderhouden en alle openbare voorzieningen zijn op een “Europees nivo” en maakt een verzorgde indruk, Afrika is hier ver vandaan. De voertaal is Portugees en Creools, Engels wordt weinig gesproken. Er zijn prima supermarkten en er is een nette plaatselijke vismarkt.
Voordat we ’s avonds een hapje in de stad gaan eten, gaan we even wat drinken in de Sailor Bar, gelegen tegenover de pier die naar de jachthaven leidt. In de Sailor Bar ontmoeten we een bekende, Morton uit Noorwegen. Morton werkte in een boot-onderdelen-winkel in Las Palmas. Aangezien ik daar regelmatig onderdelen gekocht heb, kennen wij elkaar nog. Morton heeft zijn baan in Las Palmas opgezegd en is met zijn boot aan het reizen. Na gezellig een paar borrels gedronken te hebben, zijn we met z’n drieën een hapje gaan eten. Morton is bekend in Mindelo en hij leidt ons naar een typisch Kaapverdisch restaurant waar we uitstekend gegeten hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten