zondag 2 april 2023

Tatoeages, Tahuata, Frans Polynesië

Vrijdag 24 februari 2023 tot en met maandag 27 februari 2023

Positie Hanatefau: 09°57.623 Z /139°07.150 W
Positie Hanamoenoa: 09°54.518 Z /139°06.322 W

We gaan even terug naar voor ons bekende plaatsen op het prachtige eiland Tahuata omdat onze vrienden van de Kobel deze nog niet bezocht hebben en wij vonden deze ankerbaaien erg mooi en dus voor ons geen probleem om deze nogmaals te bezoeken.

Polynesië is in de wereld de bakermat van de tatoeagekunst en dat zie je in de Markiezen tegenwoordig duidelijk terug. Het zijn niet de figuratieve en kleurrijke tatoeages die in Europa populair zijn, maar de afbeeldingen zijn symmetrisch, abstract, gemaakt met alleen zwarte inkt en ieder figuur heeft een betekenis. Nagenoeg iedere volwassene is getatoeëerd met deze typische Polynesische tribal tatoeages.


Vaak worden de tatoeages aan 1 zijde van het lichaam gezet.

Je ziet bij de meeste personen dat de tatoeages nog niet af zijn. 
Eerst worden de lijnen gezet, later wordt het ingekleurd.


Bij aankomst van cruiseschepen, staat hij met zijn blaasinstrument bij de ontvangst.



Vooral bij vrouwen zie je tatoeages die vanachter het oor nog doorlopen in het gezicht.


Ka-Ó-Ah
Zoals eerder gezegd, hebben de Markiezenaren hun eigen taal die verwand is met het Tahitiaans. Deze taal en de uitspraak ligt erg ver af van ons Nederlands, of beter, onze Germaanse taal. Voor mij lijkt deze taal nog het meeste op dat van een Klingon die wat te lang op Pandorra geleefd heeft. Wij kennen maar één woord in het Markies en dat is het woord voor goedendag, Ka-Ó-Ah.

In tegenstelling tot hun verre voorouders zijn de huidge Markiezenaren uitermate vriendelijk en gastvrij, iedereen groet iedereen op straat, dit kom je in Nederland ook niet meer overal tegen. En als je dan de Markiezenaren groet in hun eigen taal zie je de mensen genieten, prachtig.

Er zijn ook nog veel gebruiken van het verleden overgeleverd en een hiervan is leuk, opmerkelijk én handig: veel Markiezenaren dragen een bloem achter hun oor, zeker bij feestelijke gelegenheden. Wordt de bloem rechts gedragen, dan is deze persoon vrijgezel én op zoek naar een partner. Wordt de bloem links gedragen, dan betekent dit "ik heb een partner, ik ben bezet". Naast deze bloem achter het oor dragen vrouwen ook vaak prachtige bloemkransen.



De kassière van de supermarkt, iedere 2 dagen heeft zij een nieuwe bloemenkrans op haar hoofd.

Ook zie je regelmatig homoseksualiteit en transseksualiteit. Dit wordt in de cultuur van de polynesiers volledig geaccepteerd en als normaal bevonden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten