zaterdag 5 januari 2019

Uitklaren in Obaldia

Donderdag 29 november 2018

Positie La Miel: 8°40.126 N 77°22.206 W
Sinds ons vertrek van de Lemon Cays, een goede week geleden, hebben we alleen nog maar mooi weer. We hebben deze morgen weliswaar geen goed weergaatje voor een zeiltocht verder zuid, het is namelijk windstil, maar we besluiten toch om deze windstilte te gebruiken voor een motortocht verder zuid naar de grens van Colombia.

Na een kleine 5 uur gaan we voor anker bij de Panamese plaats Obaldia. Obaldia is een dorp wat alleen vanuit het water bereikbaar is. Er zijn wat restaurantjes en wat hostels en een behoorlijk grote post van de Panamese marine. Obaldia ligt ongeveer 10 km van de Colombiaanse grens en de bijbehorende formaliteiten van een grensplaats, zoals immigratie, kustwacht en leger zijn in dit dorp gevestigd.

Voor ons verblijf in Panama voor 6 maanden te verlengen moeten we, aantoonbaar, fysiek het land verlaten. Om dit te realiseren hebben we 4 stempels nodig:
  1. Uitreisstempel van Panama. Deze halen we hier in Obaldia. De inklaring van de boot is een jaar geldig, dus we hoeven/mogen met de boot de grens niet over. De boot blijft dus in de wateren van Panama.
  2. Inreis-stempel van Colombia. Deze moeten we halen bij de eerste douanepost in Colombia en deze is in Capurgana, hemelsbreed 15 km van Obaldia vandaan. 
  3. Uitreis-stempel van Colombia. Ook deze moeten we in Capurgana krijgen. Met deze twee stempels kunnen we dus bewijzen dat we in Colombia geweest zijn. 
  4. Inreis-stempel van Panama. Met deze stempel zijn we weer 6 maanden welkom in Panama, en hiervoor moeten we weer terug naar Obaldia.
Er is een kleine post van de douane in Obaldia waar wij de eerste stempel van deze missie in ons paspoort krijgen. We hebben nu officieus Panama verlaten. De ankerplek bij Obaldia is vrijwel onbeschut dus we willen hier zeker niet overnachten. Aangezien wij met de boot niet de grens over willen/mogen, hiervoor zouden wij de boot moeten uitklaren en verliezen we onze cruising permit, kiezen we ervoor om een baai verder te ankeren bij het plaatsje La Miel, het laatste dorpje van Panama aan de grens met Colombia. We gaan voor anker net voor het strand en we zien een aantal strandtentjes en restaurants. 



Ook zien we een grote winkel waar met name alcoholische dranken verkocht worden. La Miel is de grensplaats met Colombia. Je kunt met de boot of te voet vanuit Colombia dit kleine dorpje bereiken en veel Colombiaanse toeristen komen naar La Miel om van het strand en de goedkope drank te profiteren. De accijns op alcohol is in Colombia namelijk veel hoger dan in Panama. Morgen gaan wij te voet op jacht naar stempels in Colombia.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten