donderdag 23 juni 2016

Verkenning van het dorp Utila, Honduras

Woensdag 15 juni 2016

Positie Utila: 16°05.491 N 86°53.619 W
Utila, het kleinste Bay-eiland van 15 km bij 5 km, is in tegenstelling tot de andere twee Bay-eilanden, Roatan en Guanaja, veel meer gericht op jonge vakantiegangers, backpackers. Het episch centrum van dit backpackers-toerisme is geconcentreerd rond de ankerbaai. Aan land is het een bedrijvige boel, waar veel duikcentra veel aanbiedingen hebben voor duikcursussen. Er wordt ons verteld dat je op dit eiland het goedkoopste een duikbrevet (PADI) kan halen. Er zijn veel gezellige winkeltjes, cafeetjes en restaurantjes en ook de prijzen zijn significant lager als het buureiland Roatan.


We nemen een kijkje bij de steiger, waar net een vrachtschip uitgeladen wordt. Zelfs bakstenen worden uitgeladen, vervolgens worden deze weer geladen op een aanhangwagen achter een quad.

Typisch huis van het eiland, met linksvoor een garage voor waarschijnlijk een tuk-tuc.

Bootjes worden netjes opgehangen.

En we hopen dat we deze ambulance niet nodig hebben. Ernaast stond een brandweerwagen.
Deze was niet veel jonger.

Het vervoer vindt hoofdzakelijk plaats met scooters, motoren, quads, fietsen en tuk-tuc's die de hele dag over de hoofdweg rond de baai scheuren. Alle wegen zijn smal en er kan dus alleen van kleine vervoermiddelen gebruik gemaakt worden. Ook op Utila hebben de inwoners en de toeristen een broertje dood aan lopen en fietsen en dus is bijna alles gemotoriseerd. Er is op dit eiland blijkbaar geen regelgeving of handhaving voor het verkeer, waardoor het totale vervoer op dit kleine eiland een compleet zootje is. Iedereen scheurt over de paadjes in het dorp rond op tot op de draad versleten scooters en quads zonder acht te slaan op veiligheid, overlast of zelfs andere weggebruikers. Dit klinkt erg vervelend maar dat is het eigenlijk ook weer niet. Het levert een levendig straatbeeld op waar altijd wel wat opvallends te zien is. Je moet natuurlijk wel continue opletten dat je zelf niet van de sokken gereden wordt.

En 's avonds wederom een mooie zonsondergang.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten