zondag 12 juni 2016

Chachahuate, Honduras

Maandag 6 juni 2016

Positie Cochino Grande: 15°58.300 N 86°28.878 W
We gaan in de loop van de morgen snorkelen in de baai waar we zijn afgemeerd. Marlene en ik zwemmen naar het rif in het noordelijke puntje van de baai, Allan en Claire volgen met de dinghy. We hebben echter geen geluk. Tijdens het zwemmen naar het rif worden we voortdurend gestoken door kleine en nagenoeg onzichtbare kwalletjes. Wanneer we bij de landingsplaats van Allan en Claire aankomen, besluiten we samen om het snorkelen voor vandaag voor gezien te houden en gaan terug naar de boot voor de lunch.

's Middags gaan we samen naar een eilandje zuidelijk van ons waar een traditionele Garifuna vissersgemeenschap woont. Een van de bewoners, Fausto, heet ons in steenkool Engels van harte welkom op het eiland Chachahuate.

Op weg naar het eiland Chachahuate.


Een jongen neemt ons mee naar zijn school. Zag er allemaal erg netjes uit, maar er waren maar weinig leerlingen.
Of de rest niet naar school gaat???

We maken een rondgang over het eiland en onze eerste reactie is “we zijn weer terug in de San Blas, Panama, 1.000 km hier vandaan!”. We zien kokospalmen, witte stranden, rieten hutjes, boomstamkano's, veel kinderen, kano's met jerrycans op weg om water te halen bij ons eiland “Cochino Grande” etc. Maar we zien ook grote verschillen.



De Kuna's koken in het midden van hun huis/hut met de schil van kokosnoten.
Hier wordt op buiten gekookt en ze gebruiken blokjes hout.


Houten boten voor de deur, maar wel een schotel op het dak.

De kleine kinderen spelen hier helemaal alleen in het water, terwijl het water na 1 meter vrij diep wordt.
Niemand die naar hun omkijkt.

De vissers vissen met boomstamkano's en wat grotere houten bootjes die in tegenstelling tot de Kuna's niet met een buitenboordmotor maar met een kleine binnenboord dieselmotor wordt aangedreven.

Mooie boten met een inboord dieselmotor.


Er is elektriciteit van een centrale generator in tegenstelling tot de zonnepanelen bij de Kuna's. De vrouwen van de kuna's zijn klein en tenger, hier zijn de vrouwen beduidend groter en met name dikker. De Kuna's bereiden hun eten in de hutten (mbv kokosnoten en hout), hier staan de op hout gestookte ovens buiten. De hutten van de Kuna's zijn gemaakt van palen, hier worden met name planken gebruikt. De vrouwen op Chachahuate zijn niet versierd met kralen en mooie borduursels, verwerkt in de kleding, zoals de Kuna's. Wij vinden de mensen hier veel vriendelijker dan in de San Blas.

Wij drinken nog wat bij een van de hutten samen met Fausto en zijn familie.

Fausto.


2 van de totaal 16 kleinkinderen van Fausto.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten