maandag 13 augustus 2012

St. George’s (Grenada), carnaval

Maandag 13 augustus 2012

Positie St. George’s: 12°02.61' N 61°45.30 W
Vanmorgen om 5:00 uur is het zover: de Carnaval wordt geopend met een optocht waarbij iedereen met verf, olie en andere viezigheden ingesmeerd is. Dit heeft een sterk symbolische betekenis voor de onderdrukking in de slaventijd. En als we zeggen olie dan bedoelen we ook olie: afgelopen/gebruikte motorolie! Het spul wordt met liters op de personen in de stoet, maar ook direct op straat gegoten. Met alle respect voor traditie en symbolisme, maar dit is wel een teken dat het besef voor milieu hier op Grenada nog op een zeer laag pitje staat. Bij de eerste regenbui komt deze troep meteen in het water van de baai.

 
 
 
 
 
 
 
's morgens "dirty carnaval" met een hoop verf en olie. 

’s Middags is er een optocht door de stad met prachtig uitgedoste mensen. De muziek is echter niet Calypso, Reggae of Samba maar Soca. Soca lijkt op moderne “Hardcore” maar dan met een Caribisch tintje. Veelzijdig is het trouwens ook niet, er zijn tijdens de optocht maar twee populaire “songs” te horen: “Grenada full of Ice” en “Phycho”. De titel van de laatste hit zegt wel genoeg. In plaats van praalwagens zijn hier de vrachtauto’s beladen met speakers die deze Soca met een zodanige hoeveelheid decibels verspreiden dat niet alleen je trommelvliezen maar alle weke delen in je lichaam gaan resoneren.

 
 
 
 
's middags de mooie kostuums. Iedereen doet trouwens mee aan carnaval, jong en oud, dik en dun.
 
Nadat we de optocht gezien hebben en onze trommelvliezen uitgebloed zijn, gaan we met de Zwerver en Rufus nog een biertje drinken bij een Duitse enclave hier in het centrum van St. George’s, het Schnitzelhaus. Dit restaurant wordt uitgebaat door een Duits koppel en je kunt er naast Schnitzel ook genieten van knödlen, spätzle, schweinebraten en sauerkraut.

 
In het schnitzelhaus met Harrie en Ellen (rechts) en Marion en Harald (links).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten