dinsdag 3 januari 2023

Dinsdag 3 januari, dag 19 oversteek Galapagos - Frans Polynesië

Als alles de komende 24 uur goed verloopt, zijn we vandaag voor deze oversteek de laatste dag op zee. We hopen tegen het einde van de middag de steile pieken van de heuvels op Fatu Hiva al te kunnen zien.
Door de constante passaatwinden hoeven we al 2 dagen niets aan de zeilvoering te veranderen, dat scheelt veel werk en we krijgen ook meer nachtrust. Het vissen was gisteren niet succesvol, Loud gaat zijn doe-het-zelf kunstaas modificeren en dit vandaag uitproberen.

De grootste werker aan boord is de auto-piloot. Dit is een electrische duw-arm die op het roer aangesloten zit. In combinatie met een besturingsdeel zorgt deze ervoor dat we altijd de goede kant opsturen. Er hoeft dus niemand achter het roer te staan en met de hand te sturen. Dit instrument, aan boord heeft hij het koosnaampje "Harry", doet al 3 weken volcontinue foutloos zijn werk. In tegenstelling tot de twee andere bemanningsleden klaagt Harry nooit en doet hij gewoon zijn werk.

We hebben al deze 3 weken geen boot op de horizon gezien. Ook niet met onze AIS, hier kunnen we beroepsvaart tot een afstand van 150 km om ons heen "zien". Deze oceaan is ongelofelijk groot en verlaten. De enige uitzondering is het zeiljacht Ohana, maar zij zijn bewust naar ons toe gezeild in het midden van de oceaan.

We hebben nu nog aardappelen, uien en eieren als verse zaken aan boord. De Markiezen zijn heel vruchtbaar, hier is in ieder geval fruit in overvloed te verkrijgen. Lang houdbare voorraad hebben we nog voldoende aan boord.

Het dagelijkse "filmuurtje", net voor onze wachtdiensten voor de nacht beginnen, was een super idee. Hierdoor konden we toch elke dag even naar een andere wereld dromen.
We zijn allebei super blij als we morgen weer voet aan wal kunnen zetten! Drie weken alleen op een klein bootje op deze grote oceaan is wel erg lang!

Onze positie: 9*03Z/136*32W
Nog te gaan: 155 NM, 285 km

Geen opmerkingen:

Een reactie posten