dinsdag 29 juni 2021

Chitra’s oftewel zandvliegen

Dinsdag 15 juni 2021 tot en met donderdag 17 juni 2021

Positie Linton Bay: 9°19.986 N 82°14.599
De hele week is het mooi weer, vrijwel elke dag veel zon en weinig regen. Een probleem in dit jaargetijde is het wegvallen van de passaat-wind in de avond en nacht. Hierdoor komen zandvliegen van de naburige mangroven tot aan de boot gevlogen. Deze piepkleine vliegjes, ongeveer 1-2 mm (!), steken als een mug, maar gelukkig is de jeuk van zo’n beet na 15 – 30 min weg. Helaas komen deze Chitra’s, dit is de naam voor dit ongedierte in Panama, altijd in grote getale aangevlogen en als onze boot met tientallen van deze nagenoeg onzichtbare insecten bevolkt is, hou je het echt niet meer uit. Gelukkig zijn deze krengen alleen in de vroege avond en de vroege morgen actief, zodat we overdag geen last hebben.

Hoe bestrijden we ze piepkleine monstertjes? Gelukkig zijn deze mini-mugjes ook bang van DEET. Dus naast muggen beschermt DEET ook tegen Chitra’s. Wat deze diertjes ook met de mug gemeen hebben is hun aversie voor rook. De Kuna indianen roken de Chitra’s en de muggen uit hun hutten met de rook van de vezelachtige schil van de kokosnoot. Dit stinkt enorm en is daarnaast ook super ongezond. Hier aan boord gebruiken we de meer geciviliseerde commerciële versie: speciale wierook-achtige spiralen die we op de vloer van de salon opbranden en hiermee deze irritante microbijtertjes wegjagen.

Deze rookspiralen werken perfect.

Dit ritueel doet ons overigens denken aan de tijd dat wij studeerden, de 80-er jaren. Ook toen was het populair om wierookstokjes te stoken op je studentenkamer. Ik geloof dat ze dit spul nog steeds in de Xenos verkopen.

Gaan de beestjes niet weg van de (wie)rook, dan is onze ultieme oplossing de “total kill”. Hiervoor gebruiken we een spuitbus insecten-spray waarvan iedere ingrediënt in Europa al tientallen jaren verboden is, maar hier nog gewoon in de buurtsuper verkocht mag worden. Maar naast het gezondheidsrisico is het geweldig spul! Je spuit even en alles wat vliegt valt dood neer, perfect!

‘s Avonds moeten door de Chitra’s ook de horren voor de ramen en, door het ontbreken van een vrije luchtstroom door de boot, krijgen we veel minder verkoeling en wordt het heel erg benauwd.

1 opmerking:

  1. Ik heb je 17 /09 gesproken op veerpont reuver beesel.nog gepraat over de vouwfietsen 20 inch. Ik wist nietvwat ik hoorde zeilboot pannema. Leuk ik zal je blog blijven volgen. Groet theifredrix@outlook.com

    BeantwoordenVerwijderen