dinsdag 30 juni 2015

Luiaard, otter, brulapen en nog veel meer (Isla Linton, Panama)

Dinsdag 30 juni 2015

Positie Isla Linton: 9°36.666 N 79°35.197
Het cafe/restaurant van Hans ligt op een soort schiereiland en deze middag gaan we dit gebied maar eens verkennen. Het wordt de dag van de dieren, zeg maar dierendag.

Als eerste zien we naast een paadje een vrouw met een harig ding op de borst hangen. Het blijkt een jonge luiaard te zijn. Ze hebben het beestje gevonden zonder moeder en grootgebracht tot het formaat wat hij nu heeft. We vragen of we foto’s mogen nemen en spontaan wordt het diertje aan Marlène aangeboden.


Marlene met een baby-luiaard.

Een stukje verder zit een groep brulapen gezapig in een boom wat te luieren. 

In deze boom zitten 4 brulapen, goed kijken of evt foto vergroten.

De wandelclub, wachtend op de fotograaf.

Vervolgens spot ik een visotter in een riviertje wat we oversteken. Hans bevestigt later dat er een hele groep otters zitten. Op het pad vinden we een doodgereden Boa Constrictor van zeker 1,5 meter. Natuurlijk zien we veel mooie vogels zoals een groep parkieten en een groep aasgieren maar de dag wordt pas echt compleet als Ing een volwassen luiaard in een boom naast het pad ontdekt. 


Hij hangt aan een tak, hoog in de boom, en gaat zeer langzaam vooruit. Hij doet zijn naam eer aan.

Luiaarden worden vrij vaak in de buurt van bebouwing gezien. Dit komt omdat de voornaamste natuurlijke vijanden van de luiaard (de Jaguar, Puma en de Ocelot) erg schuw zijn en diep in de jungle leven. De mensen hier maken geen jacht op de vredelievende luiaarden en ze worden ook niet gezien als last en dus zijn ze hier tussen de mensen veiliger als in de jungle.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten