vrijdag 26 juni 2015

Vlees inmaken (Isla Linton, Panama)

Vrijdag 26 juni 2015

Positie Isla Linton: 9°36.666 N 79°35.197
In de periode dat we in de San Blas zijn, ankeren we de meeste tijd in onbewoonde gebieden. Nu kan ik mij voorstellen dat de bloglezer zich dan afvraagt hoe we eten en drinken kunnen inkopen. Voor wat betreft het drinken zijn we zelfvoorzienend: we maken met een watermaker, via omgekeerde osmose, van zeewater drinkwater, zoveel we willen. De energie die we hiervoor nodig hebben, komt van de zonnecellen en de windgenerator. De energie die we met de zon en wind opwekken is verder ook voldoende voor de koelkast, tv, computer en de broodbakmachine (Lei en Dorrie nog bedankt voor het meenemen van deze geweldige machine). Deze laatste zorgt ervoor dat we altijd vers brood op de Rafiki hebben. We koken met gas, waarvan we voor ongeveer 5 maanden voorraad in gasflessen aan boord kunnen meenemen.

In Nederland werd vroeger de binnenvaart bevoorraadt door boten die een “winkel aan huis” functie hadden, de zogenaamde parlevinkers. Ik geloof dat deze bedrijfstak in Nederland niet meer bestaat, maar hier in de San Blas is deze nu net aan het opbloeien. Elke week komt de “veggi-boat” met groenten, bier, rum, melk, aardappelen, bevroren kip, etc. om de aanwezige zeilboten van de nodige basisbehoeften te voorzien. Daarnaast komen ook regelmatig vissers hun vangst aanbieden.

De veggi-boot.

Als we plannen hebben om naar een gebied te reizen waar we ons moeilijk kunnen bevoorraden, dan maken we op voorhand zoveel mogelijk vlees in, in glazen potten met een schroefdeksel (bijvoorbeeld de glazen potten van “Hak” in Nederland). Het steriliseren doen we met de snelkookpan en de ervaring (dit doen we al meer dan 3 jaar) leert ons dat we hiermee vlees voor zeker een jaar kunnen bewaren. Aangezien we gisteren een flinke voorraad vers vlees hebben ingekocht, moeten we vandaag aan het werk. Het vlees wordt aangebraden en geweckt in een 25-tal potten, goed voor een 30-tal maaltijden met z’n tweeën.

Groenten in potten en blik is in de “bewoonde wereld” geen probleem en ook rijst en pasta kunnen we overal krijgen. Ook brengen we in een plaats waar we weer “normaal” kunnen inkopen de voorraad algemene middelen zoals specerijen, toiletpapier, frisdrank, koffie/thee, meel, melk, zeep, brandstof, etc op peil. Al met al kunnen we met onze huidige ervaring al zeker 3 maanden zonder extra proviandering toch lekker luxe ergens “in the middle of nowhere” verblijven. Het niet hebben van internet op deze eilanden is vaak de reden dat we weer terug willen naar de bewoonde wereld.
’s Avonds wordt nog even met de Blabber bij Hans geborreld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten