dinsdag 26 februari 2013

Falmouth Harbour (Antigua), “Groot, Groter, Grootst”

Dinsdag 26 februari 2013

Positie Falmouth Harbour: 17°00.656' N 61°46.686 W
Het zeiljacht “The Maltese Falcon” is hier afgemeerd in de haven. We zien haar van verre al liggen en krijgen meteen kippenvel! Dit beroemde zeiljacht is in 2006 als grootste zeiljacht in particulier eigendom in Turkije gebouwd en is ontworpen door de Italiaanse firma Perini en de Nederlander Gerard Dijkstra, een grote naam op het gebied van het ontwerp van superzeiljachten. De boot is gebouwd in opdracht van een van de pioniers van Hewlett Packard, Thomas Perkins. Hoeveel hij voor de boot betaald heeft is nooit bekend gemaakt, maar Perkins heeft ooit in een interview verklaard “tussen de 150 en 300 miljoen dollar”. In 2009 is dit jacht verkocht voor 120 miljoen aan de biljonaire Elena Ambrosiadou.

Enige kentallen:
- Lengte: 88 meter
- Breedte: 12,7 meter (=de lengte van de Rafiki)
- Masthoogte: 58 meter, 3 stuks
- Gewicht: 1240 ton
- Vaste bemanning: 16 personen
- Gasten: maximaal 12 personen

Overigens heeft deze boot een apart zeilplan met vierkante zeilen. Hierdoor krijgt de boot een apart/raar/futuristisch uiterlijk. De zeilen rollen met een druk op de knop binnen 6 minuten in- en uit de mast. Door de hoge mate van automatisering is deze zeilboot door 1 persoon te zeilen. Maar wel eerst goed de handleiding lezen!
Het is een machtige boot om te zien en deze morgen toeren we met onze dinghy naar de haven om deze gigant van dichtbij te kunnen bewonderen.




Zie voor verder details: http://yachtpals.com/maltese-falcon-7053 en http://www.symaltesefalcon.com 

In de haven ligt ook een groot kajuitjacht dat onder Nederlandse vlag vaart, de Icon. Even googlen leert ons het volgende:
- Eigenaar: Ton van Dam (kapitaal vergaard met vastgoed, Quote 500 nr: 204)
- Lengte: 62,5 meter
- Te koop voor: €62,5 miljoen
 Ton van Dam heeft sinds de bouw van de 62,5 meter lange Icon Nederlands grootste motorjacht. De vastgoedmagnaat liet het schip een paar jaar geleden bouwen in zijn eigen scheepswerf Icon Yachts in Harlingen. Van Dam lijkt nu alweer toe te zijn aan iets nieuws; zijn Icon ligt te koop voor € 62,5 miljoen. Duur? Valt mee; de vraagprijs lag ooit op € 75 miljoen…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten