donderdag 12 juli 2012

Belmont Estate, River Antoine Rum Distillery en Pearls Airport

Donderdag 12 juli 2012
Positie St. George’s: 12°02.61' N 61°45.30 W
De grootste stad in het noorden van Grenada is Grenville. Samen met Harrie en Ellen van de Zwerver maken we een uitstapje naar oa Belmont Estate, River Antoine Rum Distillery en Pearls Airport.
Allereerst gaan we naar een plantage ten noorden van Grenville, waar onder andere cacao verbouwd wordt. We krijgen een mooie rondleiding over deze plantage en krijgen te zien hoe de verwerking van de cacao boon tot cacao in z’n werk gaat. We zien verder ook nog de aanbouw van een aantal andere vruchten.

Plantage Belmont Estate

De producten die verbouwd worden op de plantage van Belmont Estate.

Een leuke rondleiding met veel informatie.

Cacao ligt te drogen. Vroeger gebeurde dit in de buitenlucht in laden. Deze werden bij iedere regenbui naar binnen geschoven.

Na het bezoek aan de plantage lopen we naar River Antoine Rumstokerij.

Onderweg komen we deze kinderen tegen, die de was doen in een beek.

Deze rumproducent is de enige in Grenada die nog rum stookt van suikerriet als basis en niet melasse zoals andere stokers dit doen. Het proces hier is al 200 jaar onveranderd! De winning van het vruchtsap van suikerriet gebeurd op waterkracht en het destillatieproces wordt gestookt met hout. Het afvullen van de flessen gebeurd hier nog steeds handmatig. Super om dit proces zo ambachtelijk te zien. Na de obligatoire confrontatie met het eindproduct kopen we nog een flesje van deze (h)eerlijke rum.

Waterkracht zorgt voor het uitpersen van het vruchtsap van het suikerriet.

Suikerriet wordt op de lopende band gelegd.

Afval wordt met een kar afgevoerd.

Flessen worden door dames gevuld.

Van hieruit nemen we een busje naar Pearls Airport.
Vóór de Amerikaanse invasie was Pearls Airport de enige luchthaven van het land. De Amerikanen legden na de invasie een nieuw vliegveld aan in het zuiden bij de hoofdstad St. George’s. Pearls Airport wordt nier meer gebruikt. Twee Cubaanse vliegtuigen zijn na de invasie in 1984 op dit vliegveld achtergelaten en zijn hier sindsdien aan hun lot overgelaten. Volgens Harrie zijn het twee Russische Antonov’s. Dit verlaten vliegveld met de verwaarloosde vliegtuigen straalt een prachtige surrealistische sfeer uit.


Pearls Airport.

Vervolgens gaan we nog naar de stad, of liever het dorp, Grenville. Grenville stelt heel weinig voor, dus we hielden het snel voor gezien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten