donderdag 15 oktober 2015

Puerto Linton - Colon, Panama

Donderdag 15 oktober 2015

Positie Colon: 9°21.905 N 79°53.592 W
Op deze zonnige donderdag is het dan zover: we gaan weer ankerop! Na een aantal weken hier in Puerto Linton gaan we vandaag samen met Ritme en Roberto naar Colon om te bunkeren. Van daaruit willen we naar een nieuwe bestemming: de Rio Chagres, een paar mijl oostelijk van Colon.

Voor de ingang van het Panama kanaal liggen veel zeeschepen voor anker. Als er geen vracht is, dan is dit een mooie strategische plek om een vracht af te wachten. De beroepsvaart heeft verplicht een zender aan boord die wij met onze navigatieapparatuur kunnen uitlezen en het betreffende schip automatisch op hun actuele positie in onze elektronische kaarten afbeeld, het zogenaamde AIS systeem. Om een beeld te geven over het aantal schepen op deze parkeerplaats voor anker liggen is in het volgende plaatje een screenafdruk van ons naviagiebeeldscherm van deze omgeving gemaakt. De rode driehoek is onze eigen Rafiki en de groene driehoekjes zijn zeeschepen.



Het rode schip is de Rafiki. Alle groene driehoekjes zijn grote zeeschepen. De driehoekjes liggen allemaal voor anker. Zodra ze in beweging komen, verschijnt er een lijn. Deze lijn geeft de richting aan en de snelheid (de streep is een half uur, een driehoekje met een lange streep vaart dus sneller dan een driehoekje met een korte lijn).

woensdag 14 oktober 2015

Puerto Linton, Panama

Maandag 5 oktober 2015 tot en met woensdag 14 oktober 2015

Positie Isla Linton: 9°36.716 N 79°35.159 W
We doen nog wat klusjes, we maken nog enkele wandelingen, we borrelen soms bij Casa X (restaurant van de Nederlander Hans) en we vieren de verjaardag van Jordy.

Restaurant Casa X met als eigenaar Hans (Nederlander).

Op het einde van de middag komen velen vleermuizen bij elkaar. Zij verzamelen zich altijd op de vlag van Mexico. 

Ook maken we kennis met “de Italiaan, Roberto” en al snel maken we plannen om samen met Ritme (Jordy en Amanda) en Roberto via Colon naar Rio Chagres te varen. Aangezien we op deze rivier ver van de bewoonde wereld zijn, vinden we het verstandig om niet alleen deze rivier op te varen.

Thuis in Nederland vieren ze de verjaardag van Fien Jacobs, alweer 75 jaar en van Tiny van Kessel, zij is 80 jaar geworden.

zondag 11 oktober 2015

Ontbijt, Panama


Maandag 28 september 2015 tot en zondag 4 oktober 2015

Positie Isla Linton: 9°36.716 N 79°35.159
Het broodbakken is op de Rafiki nog verder geëvolueerd: we gebruiken de broodbakmachine voor het maken van het deeg. Vervolgens wordt het brood na een tweede rijzing afgebakken in een “oude bekende”, de zogenaamde “wonderpan”. De hoeveelheid brood, de temperatuur, het gemak en het perfecte brood zijn de argumenten om deze combi toe te passen. Het zelfgebakken brood is nu na 4 jaar (!) eindelijk op een dusdanig hoog niveau dat we niet meer op de wal hoeven te zoeken naar een bakker: het eigen brood is van een “warme bakker” kwaliteit.

Willen we ’s morgens wat afwisseling dan kiezen we in de regel voor muesli. De muesli maken we natuurlijk ook zelf met de ingrediënten zoveel mogelijk hier uit de omgeving:
- Havermout.
Dit is helaas niet een plaatselijke product, aangezien Panama geen eigen graanproductie heeft. Havermout kun je in alle supermarkten kopen.
- Geraspte kokos.
Een gemakkelijk en belangrijk ingrediënt dat we in Kuna Yala en hier makkelijk kunnen vinden. Tijdens wandelingen nemen we altijd de machete mee om een kokosnoot ter plaatse te “slachten”. Dit is onze eigen benaming voor het vrijmaken van de noot uit de taaie vezelachtige schil.
- Kokosolie.
Dit is een product dat hier lokaal, heel ambachtelijk van kokosvlees gemaakt wordt.
- Noten.
We gebruiken bij voorkeur plaatselijke noten zoals pinda’s. In tegenstelling tot Colombia zijn hier echter nauwelijks pinda’s van lokale boeren te krijgen. We moeten het dan doen met pinda’s of andere noten uit de supermarkt. Deze week hebben we echter na een tip van Hans (van het restaurant alhier) een andere bron van noten gevonden: amandelen. Er groeien hier veel amandelbomen en hiervan hebben we een hoeveelheid vruchten geraapt. Na drogen op het dek worden ze met een grote tang geopend. De schil van de noot is erg taai en moeilijk te openen maar na wat oefenen is het redelijk te doen. De noten worden vervolgens in de pan gebrand om vervolgens in de muesli te worden verwerkt.
- Zaden.
Wij gebruiken zaden die we op dat moment kunnen krijgen bv sesamzaad of zonnebloempitten.
- Siroop.
Voor de siroop gebruiken we honing.

Amandelen liggen te drogen.

De amandelnoot is erg klein.

Dit hoopje is heel veel werk. Eerst een wandeling van ongeveer twee uur, 
na het drogen de noten openen en de noot eruithalen.

Al deze ingrediënten worden vervolgens in de oven gebakken totdat het geheel droog en knapperig wordt. Vervolgens wordt de muesli nog afgewerkt met krenten en kan zo in een dichte pot lang bewaard worden. Bij het ontbijt wordt de muesli gemengd met koude melk en banaan: heerlijk!

De Nederlandse commune wordt deze week flink uitgebreid. Het Nederlandse jacht “Ritme” en het Vlaamse jacht “Begerto” gaan hier in de baai voor anker.

We maken nog enkele wandelingen, gaan nog een fles kokosolie kopen (wandeling van 2,5 uur) en we gaan nog een paar keer snorkelen. Tijdens de wandeling naar het kokoswinkeltje komen we nog twee grote groepen brulapen tegen. Op het moment dat we bij deze bomen stonden, waarin de apen in de toppen zitten, begon het te regen. De brulapen hebben de eigenschap dat zij beginnen te brullen net voordat het gaat regenen. En dan maken deze kleine dieren toch een lawaai.


De hele familie helpt mee met het "slachten" van de kokosnoten. 
Voor 1 liter kokosolie heb je 15 kokosnoten nodig.

zondag 27 september 2015

Isla Grande, Panama

Maandag 21 september 2015 tot en zondag 27 september 2015

Positie Isla Linton: 9°36.716 N 79°35.159
De watermaker geeft weer problemen met de hoeveelheid gezuiverd water. Een paar weken geleden heb ik het “hart” van deze machine, de drukverhogingspomp (de zogenaamde Clark-pomp), uitgebouwd en gedemonteerd. Ik ontdekte dat een tweetal geperforeerde ringetjes die de membraamdruk reguleren, de annular rings, gebarsten waren. Deze onderdelen zijn alleen verkrijgbaar in Amerika. Maar aangezien we hier geen postadres hebben, is het moeilijk om betrouwbaar goederen hier naar toe te laten komen. Daarbij telt verder mee dat de Panamese posterijen heel onbetrouwbaar zijn. Via een zeiler hier in de baai kom ik aan een adres van een pakketdienst die gespecialiseerd is op bestellingen uit de VS. Na wat bellen en mailen worden de onderdelen besteld en na een tweetal weken is het dan zover: de spullen worden afgeleverd in Colon. Vervolgens neem ik de bus en na 5 uur in een bus gezeten te hebben, zijn twee nieuwe ringen aan boord van de Rafiki. Het inbouwen neemt maar een uurtje in beslag en gelukkig loopt de watermaker weer als vanouds.

We vieren deze week naast de 50-jarige verjaardag van Marlène ook de 50-jarige verjaardag van Ingrid op de Blabberboot, dus aan feestjes hebben we vooralsnog geen gebrek.

Om de extra calorieën van al dit feesten te verbranden, moet er gewandeld worden. We maken samen met de Sylver en de Blabber een mooie tocht op het eiland Isla Grande. De tocht loopt naar de noordzijde van het eiland waar een verlaten resort ligt. Gelukkig is het zwembad nog vol en kunnen we lekker afkoelen.


Het resort met zwembad staat al 3 jaar leeg en te koop. Het wordt nog steeds bijgehouden.


Met goed licht (zon) kun je de ondieptes goed zien liggen.

We moeten een paar keer berg op en weer af. Dit doet onze conditie goed.

Marlène en ik maken een paar dagen later nog een behoorlijk pittig uitstapje met de kano naar Panamarina.

zondag 20 september 2015

Panama kanaal

Maandag 14 september 2015 tot en zondag 20 september 2015

Positie Isla Linton: 9°36.716 N 79°35.159
We leren het Ierse koppel Shane en Amy kennen. Zij zijn op een relatief kleine boot, het 9 meter lange jacht “ Spraoi” van Engelse makelij, een rondje wereld aan het maken. Omdat het zo leuk is, bieden wij ons weer aan als line-handlers voor de tocht door het Panama kanaal.

In de week van 15 september gaan we dus weer op pad naar Colon waar we samen met Shane, Amy en de Panamees Chris het Panama kanaal onveilig proberen te maken. Er is een hele goede klik tussen de tijdelijke en vaste bemanning van de “Sproai” en deze tweede doortocht door het Panama kanaal wordt weer een hele leuke belevenis.

Dit document heb je nodig om door het Panamakanaal te gaan.

De eerste deuren gaan achter ons dicht. We verlaten de Caribische zee.

Chris en Loud, hard aan het werk om ervoor te zorgen dat de boot in het midden van het kanaal blijft.

Kapitein Shane met op de voorgrond de advisor.

Amy, gastvrouw en handliner.

Op weg naar de laatste sluizen.

Van hieruit worden opnamen gemaakt van de kanaaldoorvaart. 
Het thuisfront kan je dus volgen tijdens de passage.

In Panama City blijven we nog een tweetal nachten langer op de Sproai om de stad verder te verkennen. We gaan deze keer niet de toeristenbuurten in maar we verkennen daarentegen die gedeeltes van de stad waar ook de Panamezen zelf vertoeven. Wat ons nu nog veel meer opvalt als de vorige keer is de tegenstelling tussen Panama City en Colon/Linton Bay. Terwijl Panama city een moderne Zuid-Amerikaanse stad is, die wij vergelijken met Cartagena, is Colon heel erg armoedig. Zo heeft Panama City een super moderne metrolijn, nieuwe wegen en moderne bussen terwijl in Colon de afgeschreven Amerikaanse schoolbussen over het tot de draad versleten asfalt denderen. Je ziet duidelijk waar de prioriteit van de Panamese regering ligt…..

In de stad vinden we een stoffenzaak die een goede kwaliteit canvas (Sunbrella) heeft. We kopen een voorraad in voor een nieuwe zonnetent. De huidige zonnetent op de Rafiki is versleten.

Op 17 september is Marlène jarig, ze bereikt de mooie leeftijd van 50 jaar. Aangezien we nog te gast zijn bij Amy en Shane op de Sproai, vieren we samen met dit leuke Ierse koppel Marlène’s verjaardag. We verrassen onze Ierse gastgevers op een maaltijd met lekkere wraps geserveerd met lekkere drankjes, heel knus en gezellig. Op vrijdag gaan we na een heerlijke “vakantie” weer terug naar de Rafiki.

zondag 13 september 2015

Panamarina, Panama

Maandag 7 september 2015 tot en zondag 13 september 2015

Positie Isla Linton: 9°36.716 N 79°35.159
De omgeving is echt prachtig. We maken regelmatig wandelingen door de omgeving en genieten telkens weer van de prachtige tropische natuur. Zo maken we samen met de Sylver, Blabber en twee gasten van de Muoza een wandeling vanaf Panamarina. Panamarina is een jachthaven die alleen uit meerboeien bestaat. Er is ook een mogelijkheid om de boot uit het water te halen, maar het is allemaal erg eenvoudig en amateuristisch. Vanaf Linton kun je met de dinghy door een natuurlijke tunnel in de mangroven naar deze jachthaven varen. Deze tocht door de zogenaamde “tunnel of love” is erg leuk.

De wandeling leidt ons door een dorp en vervolgens volgen we een klein paadje aan de kust. Als dit paadje doodloopt proberen we ons een weg door de jungle te banen om vervolgens via een andere weg terug naar de marina te lopen. Helaas wordt de jungle te dicht en we willen niet het risico lopen om te verdwalen. We besluiten via dezelfde route terug te lopen. Onderweg worden we nog even gevolgd door een groep kapucijneraapjes die ons vanuit de boomtoppen bespieden.

De Nederlandse wandelclub.

Panoramazicht van de kust.


Een val voor krabben. In deze val zat al 1 krab in.


Voor de kust veel riffen en ondieptes.


Op het einde van de route nog een eenzaam huisje.

Loud en Ben op zoek naar een route door de jungle.



In de dichte bebossing kwamen we bovenstaande 3 soorten paddestoelen tegen.

zondag 6 september 2015

Isla Linton, Panama


Maandag 24 augustus 2015 tot en zondag 6 september 2015

Positie Isla Linton: 9°36.716 N 79°35.159
Gunther en Gerlinde van de Muoza en Ingrid en Ben van de Blabberboot zijn ook inmiddels in Linton gearriveerd. Met de Muoza en de Sylver gaan we naar het winkelcentrum “Quatro Alto” in Colon. Na een dagje shoppen weten we ook nu weer bij de supermarkt een busje te regelen zodat we met alle inkopen netjes bij het restaurant van Hans teruggebracht worden.


Casa X, het restaurant van Hans (een Nederlandse ex-zeiler).

Loud weet via een zeiler hier op de ankerplek een regelaar voor de zonnecellen op de kop te tikken. De watermaker heeft echter weer kuren en na wat sleutelwerk wordt de oorzaak gevonden. De onderdelen moeten echter uit de VS komen en dat is lastig. De komende periode gaan we uitzoeken hoe we dit het beste kunnen doen.




Met Gerard en Lies vinden we weer een nieuw wandelpad. 
Wel modderig, maar de schoenen konden aan het eind van de tocht weer gereinigd worden in de sloot.