zaterdag 25 november 2023

Archeologie in Raiatea , Frans Polynesië

Donderdag 21 september 2023

Positie Baie Opoa, Raiatea: 16°49.895 Z /151°22.034 W
Positie Ile Taoru, Raiatea: 16°44.762 Z /151°25.574 W
Wanneer we de eilanden verder verkennen, komen we ook uit bij de grootste en belangrijkste archeologische plek van Frans Polynesië, nl Taputapuatea. Aan de kade ligt een Polynesisch zeilschip, met aan boord diverse stammen bananen. Op de kade liggen ook nog 3 stammen met bananen. We kijken ernaar en direkt komt iemand aanlopen. Zij hebben ze gekregen van de mensen uit het dorp, maar het zijn er veel te veel. We mogen een stam meenemen. Het is waarschijnlijk de grootste stam die we ooit aan boord hadden. Het waren iets meer dan 200 bananen. We hebben velen weer doorgegeven aan andere zeilers, want het probleem met een stam bananen is ….. Ze zijn allemaal tegelijk geel.

We mogen een stam bananen meenemen, meer dan 200 bananen aan 1 stam.

Een Polynesisch zeilschip.

Van deze belangrijke historische plek zijn wij niet onder de indruk. We vinden de oude bebouwingen wel aardig en interessant, maar meer ook niet. Na 10 minuten zijn we al uitgekeken. Het geheel van bouwwerken en beeldhouwwerken (Tipi's) van de Polynesiërs is veel te primitief en ook te jong, nog geen 200 jaar oud. Leuk dat ze het voor hun nageslacht willen bewaren, maar ons kan het niet erg boeien. De parkeerplaats staat vol met bussen die de toeristen (met de gidsen) vanuit de resorts dagelijks hier naar toe brengen.


Een Tiki met een schelpenketting. 

We zeilen op het voorzeil terug naar Ile Taoru, waar we ‘s middags genieten van het mooie weer op een mooi eilandje.

2 opmerkingen:

  1. Dus de historie gaat maar 200 jaar terug? En wat is er dan aan archeologie terug te vinden?
    Wel de. Ervaring hoor zo een enorme stam bananen😁

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Harry, 200 jaar geleden kwamen de eerste Europeanen hier pas aan land en in 1850 starte Frankrijk met de kolonisatie. De overblijfselen van de tijd van voor de kolonisatie zijn deze archeologische sites.
      De eerste mensen hebben deze eilanden pas 2000 jaar geleden bevolkt,dus alles erg "jong".

      Verwijderen