vrijdag 24 november 2023

Vanille in Tahaa en de Botanische tuin in Raiatea , Frans Polynesië

Woensdag 20 september 2023

Positie Baie Apu, Tahaa: 16°40.862 Z /151°29.156 W
Positie Baie Faarga, Raiatea: 16°48.718 Z /151°24.658 W
Op weg terug naar Raiatea stoppen we nog kort in Baie Apu, Tahaa. We willen nog een bezoek brengen aan de vanille kwekerij. Vanille is een klimplant en een orchidee en deze plant komt van origine uit Zuid Amerika. De vanille zijn de zaden van deze plant en er is maar één bijensoort die de zaadlobben van deze bloemen kan bevruchten en deze bijensoort wil men niet hier in Frans Polynesië introduceren. Dit geldt overigens niet alleen voor Frans Polynesië, maar ook voor alle andere plekken op de wereld waar men vanille wil kweken. Men wil de bijen niet in het land introduceren en daardoor is de teelt van de vanille lastig. Het bevruchten moet door de mens met de hand gebeuren en dat is een arbeidsintensief gebeuren.

De vanille zijn de groene vruchten van deze orchidee en deze boonvormige zaden worden na de oogst in de zon gedroogd en krijgen dan een zwarte kleur. Deze zogenaamde vanillestokjes worden vervolgens over de hele wereld geëxporteerd. Het klimaat is hier blijkbaar bijzonder geschikt voor deze plant want overal wordt vanille gekweekt.

Vanille orchidee.

De groene vruchten van deze orchidee.

Vanille is een klimplant.

Gedroogde vanille.

Merg van vanille.

‘s Middags varen we richting de botanische tuin in Raiatea. Via een mooi, rustig riviertje komen we bij de aanlegsteiger van de botanische tuin. De tuin heeft vele prachtige bloemen en Loud zet deze zo mooi mogelijk op de foto. Maar, de bloemenpracht die je in de vrije natuur tegenkomt is eerlijk gezegd net zo mooi, misschien wel mooier.

Met de bijboot naar de botanische tuin.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten