zondag 11 oktober 2015

Ontbijt, Panama


Maandag 28 september 2015 tot en zondag 4 oktober 2015

Positie Isla Linton: 9°36.716 N 79°35.159
Het broodbakken is op de Rafiki nog verder geëvolueerd: we gebruiken de broodbakmachine voor het maken van het deeg. Vervolgens wordt het brood na een tweede rijzing afgebakken in een “oude bekende”, de zogenaamde “wonderpan”. De hoeveelheid brood, de temperatuur, het gemak en het perfecte brood zijn de argumenten om deze combi toe te passen. Het zelfgebakken brood is nu na 4 jaar (!) eindelijk op een dusdanig hoog niveau dat we niet meer op de wal hoeven te zoeken naar een bakker: het eigen brood is van een “warme bakker” kwaliteit.

Willen we ’s morgens wat afwisseling dan kiezen we in de regel voor muesli. De muesli maken we natuurlijk ook zelf met de ingrediënten zoveel mogelijk hier uit de omgeving:
- Havermout.
Dit is helaas niet een plaatselijke product, aangezien Panama geen eigen graanproductie heeft. Havermout kun je in alle supermarkten kopen.
- Geraspte kokos.
Een gemakkelijk en belangrijk ingrediënt dat we in Kuna Yala en hier makkelijk kunnen vinden. Tijdens wandelingen nemen we altijd de machete mee om een kokosnoot ter plaatse te “slachten”. Dit is onze eigen benaming voor het vrijmaken van de noot uit de taaie vezelachtige schil.
- Kokosolie.
Dit is een product dat hier lokaal, heel ambachtelijk van kokosvlees gemaakt wordt.
- Noten.
We gebruiken bij voorkeur plaatselijke noten zoals pinda’s. In tegenstelling tot Colombia zijn hier echter nauwelijks pinda’s van lokale boeren te krijgen. We moeten het dan doen met pinda’s of andere noten uit de supermarkt. Deze week hebben we echter na een tip van Hans (van het restaurant alhier) een andere bron van noten gevonden: amandelen. Er groeien hier veel amandelbomen en hiervan hebben we een hoeveelheid vruchten geraapt. Na drogen op het dek worden ze met een grote tang geopend. De schil van de noot is erg taai en moeilijk te openen maar na wat oefenen is het redelijk te doen. De noten worden vervolgens in de pan gebrand om vervolgens in de muesli te worden verwerkt.
- Zaden.
Wij gebruiken zaden die we op dat moment kunnen krijgen bv sesamzaad of zonnebloempitten.
- Siroop.
Voor de siroop gebruiken we honing.

Amandelen liggen te drogen.

De amandelnoot is erg klein.

Dit hoopje is heel veel werk. Eerst een wandeling van ongeveer twee uur, 
na het drogen de noten openen en de noot eruithalen.

Al deze ingrediënten worden vervolgens in de oven gebakken totdat het geheel droog en knapperig wordt. Vervolgens wordt de muesli nog afgewerkt met krenten en kan zo in een dichte pot lang bewaard worden. Bij het ontbijt wordt de muesli gemengd met koude melk en banaan: heerlijk!

De Nederlandse commune wordt deze week flink uitgebreid. Het Nederlandse jacht “Ritme” en het Vlaamse jacht “Begerto” gaan hier in de baai voor anker.

We maken nog enkele wandelingen, gaan nog een fles kokosolie kopen (wandeling van 2,5 uur) en we gaan nog een paar keer snorkelen. Tijdens de wandeling naar het kokoswinkeltje komen we nog twee grote groepen brulapen tegen. Op het moment dat we bij deze bomen stonden, waarin de apen in de toppen zitten, begon het te regen. De brulapen hebben de eigenschap dat zij beginnen te brullen net voordat het gaat regenen. En dan maken deze kleine dieren toch een lawaai.


De hele familie helpt mee met het "slachten" van de kokosnoten. 
Voor 1 liter kokosolie heb je 15 kokosnoten nodig.

1 opmerking:

  1. Hoi, Marlene en Loud,
    Ik heb jullie blog van begin tot eind ademloos gelezen, erg leuk!
    Een paar vraagjes: Wat voor boot hebben jullie? Wat voor anker gebruiken jullie en last but not least; Wat voor WiFi antenne gebruiken jullie? ( die schijnt wel erg goed te werken )
    Fair winds
    Rik

    BeantwoordenVerwijderen