maandag 11 februari 2013

Pain de Sucre (Iles des Saintes), Dierendag

Maandag 11 februari 2013

Positie Pain de Sucre: 15°51.710' N 61°36.074 W
Vanmorgen tijdens het ontbijt worden we door een Duitse boot naast ons op de ankerplek toegeroepen. Zij wijzen ons op een groep van 5 dolfijnen die door de ankerplek zwemmen. De dolfijnen hebben geen haast en we kunnen de groep mooi volgen als ze de baai met geankerde boten verkennen. We hebben vanaf de aanloop op French Guyana (Maart 2012) geen dolfijn meer gezien en nu komen er een stuk of 5 rustig kijken hoe we ’s morgens de stokbroodjes aan het opsmikkelen zijn. Ze zwemmen ongeveer 100 meter verder van ons en een tweetal dolfijnen blijven vervolgens rond een Franse catamaran rondklooien, de andere 3 kiezen het ruime sop. De opvarende van deze catamaran springen pardoes in het water en wij denken nog “ja, nu zijn ze zeker weg”, maar niets is minder waar. De dolfijnen vinden de zwemmers interessant en blijven rond de zwemmers (het worden er snel meer) heen zwemmen.

 
Foto's genomen vanaf onze boot.

We kijken dit even aan maar dan gaan bij ons ook de zwemvliezen aan en de duikbril op en zwemmen naar de groep toe. Waar tegenwoordig mensen veel geld voor betalen, krijgen wij ’s morgens door deze vriendelijke dolfijnen gratis aangeboden, namelijk zwemmen tussen de dolfijnen! De dieren zijn niet bang, sterker nog, ze zijn nieuwsgierig en speels. Ze maken kapriolen om indruk op de groep te maken en dat lukt natuurlijk. Je kunt ze niet aanraken, ze blijven voortdurend 1-2 meter van de snorkelaars vandaan en genieten blijkbaar van de aandacht. Nadat wij ongeveer 10 minuten met de dolfijnen hebben kunnen zwemmen, vertrekken ze naar het diepe water. Een fantastische ervaring! Zie de foto’s genomen vanaf de boot en de foto’s tijdens het zwemmen met de dolfijnen.
 




Foto's die we genomen hebben, terwijl we zwemmen met de dolfijnen.

Later in de morgen gaan we beginnen met een eilandtoer te voet. Het eiland Terre de Haute is het hoofdeiland van Iles des Saintes en is 4 km lang en 1 km breed en dus kleiner en niet groter dan Terschelling wat ik eerder schreef. Wel zijn er wat heuveltjes over dit eilandje verspreid. Dagelijks komen veel dagjesmensen vanuit Guadeloupe dat 20 km noordelijk ligt en door zijn bergen vanuit de ankerplek goed te zien is.

We lopen naar de noordoost punt van het eiland en bezoeken Fort Napoleon, een fort uit het einde van de 19de eeuw. Dit fort met museum is echter gesloten, helaas.





Fort Napoleon en bijgebouwen.

Leguanen worden in de meeste landen zuidelijk van ons gegeten. In Suriname heet het “boomkip” en in Tobago hebben we een jager geholpen zijn vluchtende prooi uit het water te vangen. Hier op de Saintes zijn de leguanen beschermd en we hebben al gelezen dat er hierdoor veel van deze diertjes op de eilanden (over)leven. Tijdens de afdaling van de heuvel waarop het fort gelegen is, zien we een vrij grote leguaan (+/- 50 cm) in een boom naast de weg. Even later zit er een nog grotere leguaan met een grote hanenkam en sik in een boom direct naast de openbare weg.




 
En omdat we toch bezig waren met wat foto’s van de fauna op dit eiland, hebben we voor de bloglezer ook nog wat plaatselijk gevogelte op de gevoelige plaat gezet:




Het was vandaag een mooie “dierendag”. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten