donderdag 14 februari 2013

Pain de Sucre (Iles des Saintes) – Pointe a Pitre (Guadeloupe)

Donderdag 14 februari 2013

Positie Pointe a Pitre: 16°13.308' N 61°32.386 W
De bemanning van de Rafiki heeft het al gezien op de Saintes en dat betekent natuurlijk ankerop. Maar tijdens het ontbijt blijkt dat moederdolfijn met kind toch spijt heeft van de snelle aftocht van gisteren, want tegen 09:00 uur in de morgen komen ze samen weer aanspartelen. Loud en Marlène zijn nu getraind en voorbereid op deze situatie, dus de snorkelspullen liggen klaar en ze plonzen een paar seconden later het water in.

We kunnen nu gezellig met zijn drieën (een onbekende Fransman, Loud en Marlène) ongestoord een klein half uur met de dolfijnen zwemmen. We houden 1 tot 2 meter afstand. Het is een schitterend gezicht hoe de moeder de puber (het kalf is al ¾ van de lengte van moeders) tijdens het zwemmen tussen de voorste onderliggende vinnen begeleid en het kalf onder het zwemmen moeder voortdurend liefkozend aanraakt. Wanneer de ondernemende jongeling op de bodem aan het wroeten is voor iets eetbaars (?) en hij zwemt iets te ver weg (moederdolfijn ligt rustig bij ons aan het oppervlak) dan roept ze de deugniet met een schel en supersonisch fluiten tot de orde en de puber zwemt dan ook meteen weer naar ons terug. Wanneer we moeders voorzichtig naderen dan zie je in haar ogen dat ze ons volgt en observeert. Van schichtig en angstig gedrag is geen sprake maar alleen rust en vertrouwen. Aanraken doen we niet: het blijft immers toch een roofdier van een paar honderd kilo met een indrukwekkend setje tanden!

Moeder en puber.


Dit prachtige plaatje wordt na een 20-tal minuten ruw verstoord door een boot met ongeveer 15 (natuurlijk Franse) duikers die op weg naar de duiklocatie ons samenzijn met de dolfijnen heeft gezien. Nadat de duikers te water zijn en als een overvalcommando naar ons toe zwemmen, kiezen de dolfijnen, intelligent zoals ze zijn, het hazedolfijnenpad en verdwijnen naar de diepte van de ons omringende Caribische Zee.

Na deze super indrukwekkende “close encouter” gaan we ankerop naar bestemming noord, het hoofdeiland van Guadeloupe. We zeilen met een lekker windje naar de grootste stad op dit Franse eiland, Pointe a Pitre, waar we in de namiddag voor anker gaan.

Grote vrachtschepen passeren ons op de rivier Salee.

 ’s Avonds gaan we nog gezellig op bezoek bij Klaus en Bruni op de Windrift 4.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten