vrijdag 8 februari 2013

Portsmouth (Dominica) – Bourg des Saintes (Iles des Saintes)

Vrijdag 8 februari 2013

Positie Bourg des Saintes: 15°52.285' N 61°35.184 W
Vandaag gaan we ankerop voor een tocht terug naar Europa, namelijk Guadeloupe. Columbus heeft op 1 november 1493 , Allerheiligen, deze eilandengroep ontdekt die nu deel zijn van Guadeloupe. Daarom noemde deze originele ontdekkingsreiziger deze eilanden “Iles des Saintes”.
Iles des Saintes is erg ontwikkeld en alles is verzorgd en netjes. Het lijkt een beetje op een groot (maar Frans-talig) Terschelling. De begroeiing is niet meer regenwoud. De eilanden zijn relatief laag, waardoor de vochtige luchtmassa uit het oosten niet genoeg omhoog gedrukt wordt om te condenseren, iets wat op de eilanden met hoge bergen, zoals Dominica, veelvuldig gebeurt. Hierdoor is deze eilandengroep, maar een 30 km noorderlijk van Dominica (Kessel-Weert), vele malen droger dan zijn zuiderbuur. De eilanden zijn mager begroeid en we zien ook mooie gele zandstranden met mooie palmbossen.


Dor gras en niet-groene bomen. Dit zijn we niet meer gewend.

We pakken een mooring bij de hoofdstad Bourg des Saintes en klaren in. Net als in Martinique gaat dit hier in het Frankrijk van de tropen super gemakkelijk. Op een computer vul je een formulier digitaal in, print het uit en een baliemedewerker stempelt het en rekent hiervoor 1 Euro. Tijdsduur 5 minuten. Het zoeken naar het kantoor nam iets meer tijd in beslag. Het internetcafé, waar de computer zich bevindt om in te checken, is gevestigd boven een winkel. Het internetcafé heeft een klein uithangbord, waar in het midden ergens staat dat je hier ook kunt inklaren.
We willen niet aan de mooring blijven liggen, maar ankeren in een mooie baai iets westelijk van Bourg des Saintes. We komen hier in de middag aan, maar ankeren is hier echter geen sinecure. Het is druk en redelijk diep, 10 – 15 meter. Nadat we na de eerste poging ankeren weer ankerop gaan (we kwamen te dicht bij een ander zeiljacht te liggen) kregen we alweer problemen met de ankerlier. De ankerlier stopt ermee en we krijgen hem niet meer aan de praat. Met de hand (hiervoor is op de lier een soort ratel-systeem gemaakt voor dit soort gevallen) wordt de ketting aan boord getakeld en we besluiten weer terug te varen naar Bourg des Saintes om hier veilig aan een mooring te gaan liggen.

Moorings in de baai van Bourg des Saintes.

We besluiten om morgen de ankerlier te demonteren en gaan ’s avonds in Bourg des Saintes gezellig een hapje eten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten