dinsdag 10 april 2012

Paramaribo

Dinsdag 10 april 2012: 

Positie Domburg: 05°42.17' N 55°04.84 W
Vandaag zijn we samen met de auto van Jelle en Nettie naar Paramaribo gereden. Vooraf hebben we Jelle en Nettie eerst geholpen met hun boot van een “eiland” te bevrijden. Deze eilanden zijn heel typisch voor deze rivier en ze bestaan uit waterplanten van de kreekjes die door het springtij loskomen. Ze zijn ongeveer 4 x 4 meter en 1,5 meter dik. Ze haken aan de ankerketting en door deze kracht kan vervolgens het schip van het anker kribben. Na een half uurtje hakken en snijden vanaf de dinghy was het schip weer vrij.
Vanaf het centrum van Paramaribo zijn we met de bus naar het grootste inkoopcentrum van Paramaribo gereden, namelijk de Hermitage. Gezellig gewinkeld en wat zaakjes gekocht bij de…….Blokker.
Vervolgens zijn we via een wandeling door de Palmentuin van Paramaribo naar de grootste supermarkt van Paramaribo, zeg maar het “Trefcenter” van Suriname, de Combé-markt gelopen.

Palmentuin Paramaribo

In deze grote supermarkt zijn echt alle typisch Nederlandse producten te koop zoals: hagelslag, rookworst, oude kaas, slasaus en beschuit. Al deze producten komen dan ook uit Nederland en verder zijn er veel van de aangeboden producten van AH of Spar huismerk.
Bij terugkomst in Domburg hebben we onze Amerikaanse vriend Ron geholpen met het handmatig ophalen van het anker. Hij had ook problemen met het houvast van zijn anker door een eerdere aanvaring met een “eiland”.
Om 20:00 uur ’s avonds in het donker is de veerboot naar Laarwijk, die hier vanuit Domburg regelmatig vertrekt, net naast onze ankerplaats in botsing gekomen met een andere korjaal, die met zakken zand geladen was. Deze laatste zonk en de 4 opvarende konden door de bemanning van de Bubbles (US) gered worden. Het bootje ligt nu op de bodem ban de Surinamerivier en zal niet geborgen worden.

Boottaxi van Domburg naar Laarwijk, welke in botsing kwam met korjaal

Als je in Laarwijk een huis wil bouwen, moeten alle materialen met de boot overgebracht worden. Gisteren is er een berg zand neergegooid bij de veerboot. Een aantal mannen hebben deze zand in zakken gedaan, vervolgens worden deze zakken naar de overkant gebracht. In Laarwijk zijn geen auto's, ze worden dus met een brommer met aanhangwagen naar de betreffende plek gebracht. Een boot vergelijkbaar met deze is gezonken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten