woensdag 11 april 2012

Domburg, visverwerkingsbedrijf


Woensdag 11 april 2012: 

Positie Domburg: 05°42.17' N 55°04.84 W
Vanmorgen heeft Marlène de stoute (ren)schoenen aangetrokken en is samen met Ellen van de Zwerver en Jacqueline en Rob van de Mary-Eliza gaan rennen/joggen. Aangezien dit niet op een normaal menselijk tijdstip plaatsvond, maar ’s morgens om 07:00 uur, kon Loud helaas niet meedoen.

Een van de regelmatige bezoekers van het dagelijkse “happy hour” op het dorpsplein van Domburg is Gerben die samen met zijn vader en oom een visverwerkend bedrijf leidt hier in Domburg. Vandaag zijn we uitgenodigd voor een rondleiding door het bedrijf. Samen met Harrie en Ellen van de “Zwerver” en Rob en Jacqueline van de “Mary-Eliza” zijn we hier vanuit de haven naartoe gelopen.
Het visbedrijf verwerkt de hier voor de kust gevangen vis machinaal tot een visgehakt die met name op de oosterse markt (Japan, Pakistan, etc.) bevroren verkocht wordt. De vraag voor dit product is relatief groot. Het is een modern bedrijf met een hoge hygiënestandaard. Het gehele proces wordt gekoeld uitgevoerd en met name de vriescel (-26 0C) was een grote thermische chock! Hier lagen zelf volwassen haaien van ongeveer 2,5 meter.

 
Gerben geeft uitleg over het productieproces

Vissen gaan over de lopende band naar de ontschubbingsmachine.
Vervolgens worden ze automatisch gefileerd.

Vispasta

Haaien in de koeling -26 graden

Koud hè!!

Buiten aan de kade hebben we vervolgens de twee vissersboten van het bedrijf bezocht. Een leuke en interessante belevenis: Gerben bedankt!!

Vissersvloot

In de namiddag zijn we op bezoek geweest bij het Amsterdams stel, Ed en Sofia. Zij hebben in het kader van een bewustzijnsprogramma voor zwerfvuil een kunstmatig drijvend eiland gemaakt van PET-flessen. Inmiddels is dit “eiland” begroeid en er is een overdekt zitje op gebouwd. Ook hun zeilboot is aan het eiland afgemeerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten