zondag 8 april 2012

Laarwijk

Zondag 8 april 2012: 

Positie Domburg: 05°42.17' N 55°04.84 W
Het regende vanmorgen zo hard dat het plein in Domburg blank kwam te staan. Toch zijn we tussen de buien door nog even naar de zondagse Javaanse markt geweest voor wat saté en kipstukjes.

In de middag klaarde het wat op en zijn we met Ton en Gerrie met de dinghy’s naar Laarwijk gevaren. Laarwijk ligt aan de overkant van Domburg aan de Surinamerivier. Er is geen weg van de brug over de Surinamerivier bij Paramaribo naar deze voormalige plantage waar ongeveer 300 mensen wonen. Het enige vervoer naar Laarwijk is een kleine boot, welke een aantal malen per dag vanuit Domburg op en neer vaart.Een plantage is een door de Nederlanders ontgonnen landstuk dat door middel van afwateringkanaaltjes en sluisjes geschikt gemaakt is voor de landbouw.

Waterpeil in kanaaltjes wordt geregeld door zelf gebouwde terugslagkleppen

De meeste plantages uit de koloniale tijd zijn niet meer in gebruik en het oerwoud of de huizenbouw heeft bezit genomen van deze voormalige landerijen.
Op de plantage Laarwijk werd eerst suikerriet verbouwd. Maar na de terugval van de vraag naar suikerrietsuiker (door de opkomst en subsidiering van suikerbieten in Europa) is men overgestapt op gewassen zoals koffie en cacao. Deze plantage is nog steeds als akkerland in gebruik en ook het kanaal- en sluizensysteem is nog intact. We zien dat op dit moment met name bananen en sinasappelen verbouwd worden. Het is een mooi wandelgebied, een autovrij gebied met veel kanaaltjes en veel mooie vogels. Zeker de moeite waard om te bezoeken.


Straten in Laarwijk

Tijdens de wandeling komt een van de bewoners met een brommertje ons tegemoet en verteld ons dat een van de dinghy’s door de opkomende vloed aan zijn landvast onder water getrokken wordt. Snel rennen we terug naar de aanlegsteiger en Loud en Ton moeten een verkoelende duik maken om de dinghy’s te redden.

Ton is verstandig en doet eerst de kleren uit voor hij een duik neemt om de buitenboordmotor te redden.
Loud springt uiteraard met kleren en schoenen in het water.
Bij de terugvaart nemen we een kijkje bij de boot uit Assen die gisteren hier voor anker gegaan is. Het blijkt een oude bekende van ons, namelijk Louis uit Groningen die we in Dakar ontmoet hebben en waarmee we samen daar oud en nieuw gevierd hebben. Hij is nu samen op reis met zijn vriendin Maria uit Zweden. Een leuk weerzien. Vandaag zijn weer twee nieuwe boten voor anker gegaan hier in Domburg namelijk een Franse solozeiler en een Amerikaanse boot, Bubbles, met Alex als schipper. Alex komt met 3 opstappers vanuit Zuid-Afrika gezeild.

Loud had de smaak van poedelen hier in de rivier blijkbaar te pakken want ’s avonds verloor hij bij het instappen in de dinghy bij Domburg zijn evenwicht en plonsde onvrijwillig in de rivier. Niet door alcohol overigens maar puur door lompigheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten