dinsdag 27 juni 2023

Rotoava en zijn parelkwekerijen, Fakarava, Tuamotus, Frans Polynesië

Vrijdag 26 mei 2023 tot en met zaterdag 3 juni 2023

Positie Rotoava: 16°03.472 Z /145°37.300 W
De Tuamotus zijn bekend om de parelkwekerijen. In deze atollengroep worden grijs-zwarte parels gekweekt. Sinds de 50-er jaren worden er in de wereld geen "wilde" pareloesters meer verzameld om parels te oogsten. De kans op een natuurlijke parel te vinden is maar 1 op 100 en hierdoor is dit erg veel werk en moeten veel oesters sterven voor één parel. En daardoor ook duur.

De Japanners hebben een kweek-techniek ontwikkeld door een klein kunstpareltje in de levende pareloester te plaatsen. De oester wordt daarna in de kwekerij in het atol teruggeplaatst en na 2 jaar is dit kunstpareltje twee keer zo groot geworden en heeft het een dikke, natuurlijke laag parelmoer van de oester gekregen en is dit "hybride"-pareltje niet van een "echte", 100% natuurlijke, parel te onderscheiden. Vervolgens wordt deze parel uit de oester "geopereerd" en wordt in deze, nog levende, oester een grotere kunstparel geplaatst waarmee de oester in 2 jaar een nóg grotere parel maakt. Totaal kan een pareloester 3 keer een parel maken.

Daarna wordt de oester niet bedankt voor zijn diensten en in de vrije natuur teruggeplaatst om van zijn welverdiende oude dag te genieten. Nee helaas, na 6 jaar trouwe dienst worden deze trouwe oesters door de plaatselijke bevolking als delicatesse levend opgegeten....

Op de linkerschelp liggen de kunstparels, rechts een combinatie van parels en kunstparels.


Zij heeft meegedaan met de "loterij". 
Je koopt een schelp en je weet vooraf niet wat er in zit. Zij was heel blij met haar parel.

De parel van Dagmar (Kobel).

Ook hier ontmoeten we weer een paar "oude" bekenden. Claudette en Robert van de "Profasea" hebben we voor het laatst gezien in de San Blas in Panama. We kennen elkaar heel goed omdat we samen met hun en de "Steadfast" in de Coronatijd in quarantaine waren op een onbewoond eiland in de San Blas. Het is een bijzonder leuk weerzien na 3 jaar. We ontmoeten daarnaast na 2 jaar ook weer Mathias en Pauline van zeiljacht "Companium". Ook hun kennen we nog van onze Linton/San Blas-tijd.

Een Braziliaanse boot, die we nog kennen van San Andres een jaar geleden, "Luthier" met Dorival en Katarina komen ook hier in de baai voor anker. Heel apart om samen met zoveel bekende boten hier in de uithoek van de wereld voor anker te liggen!

Bijzonder is vervolgens onze ontmoeting met Sander Droog met zijn vader Rob. Deze Groningers zijn onderweg met de "Bue Beryl" van de Markiezen naar de Society eilanden, Tahiti, om een nieuwe mast op de boot te plaatsen. Sander heeft samen met zijn vriendin Yvette in mei 2022 halverwege de oversteek van de Pacific de mast verloren. Ze moesten toen met een noodmast, gemaakt van de spinnakerboom en wat reserve-zeilen, verder varen en zijn 3 weken later in de Markiezen aangekomen. Dit avontuur heeft destijds in Nederland de landelijke pers gehaald.

Op Hiva Oa (Markiezen) hebben ze een oude en te kleine mast als nood-tuigage op de boot geplaatst. Deze hebben ze van een gestrande boot op het eiland Ua Hookah gehaald. Sander is nu met zijn vader onderweg om de boot in Tahiti te repareren. Yvette komt in Tahiti aan boord als de nieuwe mast, geleverd vanuit Nederland, geplaatst is.

Het dorpje Rotoava heeft gelukkig een baguette-bakker en er is ook een restaurantje. Verder is dit dorp niet erg bijzonder.

Dit zijn de meerboeien van de parelkwekerij. 
Bij iedere storm komen er meerboeien los en die komen dan op het strand terecht. 
Het is een hobby van de inwoners van de eilanden om deze te sparen en te gebruiken als decoratie.


We zien hier erg veel elektrische fietsen, speciaal model.

De lampen en de slingers zijn gemaakt van duizenden schelpen.

1 opmerking:

  1. Wat grappig, toen wij daar in 2017 en 2018 waren was er nog nergens een elektrische fiets te bekennen. Men reed meestal op 3 wielers.

    BeantwoordenVerwijderen