zondag 18 juni 2023

Fakarava Zuidpas; haaien, haaien en nog eens haaien, Tuamotus, Frans Polynesië

Donderdag 11 mei 2023 tot en met vrijdag 12 mei 2023

Positie Fakarava Zuidpas: 16°30.385 Z /145°27.498 W
De zuid-passage van Fakarava is de belangrijkste toeristische attraktie van de Tuamotus. Het snorkelen en duiken is hier zo speciaal, dat bij deze doorvaart een paar duikscholen gevestigd zijn en dagelijks worden toeristen vanuit de resorts in dit atol naar deze duikspot toegebracht. Er liggen hier een stuk of 8 zeilboten voor anker of aan een meerboei.

Snorkelen met de haaien.
Mijn moeder zei vroeger vaak tegen mij: "Doot es veurzichtig aan want angers geise nog es noa de haaje". En daar had ze gelijk in. Wij doen namelijk niet altijd voorzichtig en daarom gaan we hier bij de ingang van het atol dan ook een aantal keren naar de haaien.

De haaien op deze unieke plek zijn uiterst luie en vadsige rif-haaien, of beter nog, black-tip-rifhaaien, die te lui zijn om actief op kleine visjes te jagen. Zij liggen namelijk bij de ingang van dit atol met honderden(!!) soortgenoten te wachten totdat, door de getijde-stroom, de aasvisjes vanzelf voorbijdrijven of zwemmen. Zoals bij een lopend buffet waarbij in dit geval het buffet zelf loopt, of beter nog zwemt. Bij de overgang van eb naar vloed liggen ze aan de binnenkant van het atol, het water stroomt dan naar binnen, en bij vloed naar eb liggen ze dus aan de buitenkant.

Vowassen rif-haaien zijn een kleine 3 meter lang en het zijn officieel mensen-haaien, dus zwemmers moeten op hun hoede zijn, vooral als deze familieleden van "Jaws" honger hebben. In deze doorgang van het atol zijn de haaien echter goed doorvoed want ze hebben geen interesse in mensenvlees. Zeilers en ook toeristen komen hier speciaal naar toe om deze haaienmassa met snorkelen of met duikflessen te observeren. En wij natuurlijk ook! Samen met Adrian en Dagmar gaan we bij de ingang snorkelen. Het koraal en de vissen zijn werkelijk schitterend en de haaien maken deze snorkeltoer erg bijzonder. De haaien zwemmen quasi nonchalant voorbij en als je een haai wil benaderen voor een foto of een video dan willen ze blijkbaar niet dat hun luie gedrag op de gevoelige plaat vastgelegd wordt: ze zwemmen weg. Na een poosje ben je aan deze schuchtere en bange haaien gewend en ben je zelf ook niet meer bang: we staan gelukkig niet op het menu van het zelf-lopende zee-buffet!

Er wordt geschat dat alleen al hier bij de ingang van het atol van Fakarava ongeveer 700 haaien bivakkeren!

Een volwassen black-tip haai, 2,5 mtr lang.


Een school jonge snappers "verstopt" zich achter de palen van een steiger.

Een film waarbij we samen met de haaien snorkelen.



Vissen hebben prachtige kleuren.

Na een drietal dagen aan de moorring maken we ons op voor een onrustige nacht. Er is behoorlijk wat wind voorspeld, ook weer uitlopers van orkaanachtige depressies ten zuiden van ons. De voorspelde wind, maximale windstoten tot 30 knopen, werd echter deze nacht ruim overtroffen: we kregen in deze nacht tot 45 knopen (80 km/hr (!)) wind over ons heen. Behoorlijk spannend, gelukkig geen schade maar we hebben wel de hele nacht wacht gehouden.

3 opmerkingen:

  1. wat gaaf om weer zo een plek te mogen zijn, dan maar naar de haaien.
    je kunt het maar gehad hebben

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi filmpje met de haaien 🦈

    BeantwoordenVerwijderen