maandag 28 november 2022

Panama City, voorbereidingen oversteek naar Galapagos en Frans Polynesië

Zondag 2 oktober 2022 tot en met zaterdag 12 november 2022

En dan eindelijk krijgen we bericht, de watermaker is gerepareerd. Nadat we onze creditcardgegevens hebben doorgegeven, wordt de watermaker maandagmiddag in Florida in de Verenigde Staten op de post gedaan. Donderdagmiddag (3 dagen later) is de watermaker al in Panama City en daarna heeft Loud hem weer teruggebouwd in de Rafiki. Het was een behoorlijke klus en technisch gezien de moeilijkste reparatie tot nu toe, maar de machine loopt gelukkig weer als een zonnetje!

We maken onze Rafiki klaar voor een volgend avontuur op onze reis, de Galapagos eilanden. Na een goede maand op deze beroemde archipel gaan we dan weer verder naar Frans Polynesië in het midden van de Stille Oceaan. We maken de boot technisch 100% in orde en bunkeren zoveel mogelijk zaken, omdat we in de gebieden waar we naar toe varen ons moeilijk kunnen bevoorraden. We bunkeren naast onze vaste dieseltank ook nog 180 liter diesel in jerrycans. Onze grote genua wordt nog maar eens opgekalefaterd en we wekken en roken vlees voor de komende maanden. De verstagingen zijn nagemeten en nagespannen. De navigatieapparatuur en autopiloot zijn nagekeken en we sluiten daarnaast ook satellietcommunicatie aan. Dit laatste is relatief nieuw voor ons. Voor communicatie op de oceaan zullen we in het vervolg communiceren via Inreach en Iridium GO, die beide werken op de Iridium satelietcommunicatie.

Inkopen op de groente- en fruitmarkt. Deze markt is ook overdekt en ligt net even buiten de stad.

Vlees, sambal en groenten op zoet-zuur zijn ingemaakt. Met dank aan een client van 
buurtdiensten die nieuwe deksels voor mij spaart, zodat ik het glas telkens kan hergebruiken.

Inkopen gedaan. Het probleem is niet het inkopen, maar het opruimen op de diverse plekken. 
En wat nog belangrijker is, is het opschrijven waar je het hebt opgeborgen.

De UV-strip van onze grote genua begint langzaam los te laten. Zijkanten krijgen een nieuwe rand.

Het is een warm en zweterig hoekje van onze boot. Zeker als je half onderwater ligt.

De tocht naar de Galapagos is hemelsbreed 850 nm (1500 km) maar waarschijnlijk zullen de windrichting en stromingen ons dwingen om een afwijkende koers te nemen waardoor we ingeschat 1000-1200 nm zullen afleggen. Na een kleine 2 weken op zee zullen we dan aankomen op de eilandengroep die door Charles Darwin wereldberoemd geworden is.

Maar eerst maken we nog een laatste tussenstop op de Perlas eilanden. Hier wordt het onderwaterschip goed gereinigd (een eis van de autoriteiten van de Galapagos) en vervolgens wachten we op een goed weergaatje voor deze oversteek naar de Galapagos.

7 opmerkingen:

  1. Goede reis Guys. Wij waren haverwege de trip naar de Galapagos toen onze navigatie uit viel en wij zijn toen helemaal verder gegaan op onze iPhones Dat ging heel goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gute Reise! Gute Winde und immer ne handbreit Wasser unterm Kiel! Sabine & Thomas

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zo te lezen hebben jullie vrijwel niets aan t toeval over gelaten. En terecht. Een hele onderneming! Heel veel succes komrnde tijd. Ben benieuwd naar jullie ervaringen. Onderwijl kijken wij naar de Maas. Das andere koek!:)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Goede reis, fair winds en fantastisch dat jullie dit ondernemen ! Lieve groet Jaap en Elsa

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hi Rafiki (Loud en Marlene), gaat het gebeuren, mooi vooruitzicht. Wij blijven nog ff in Spanje maar hopen onderweg te komen naar de Cariebe. Groetjes en geode vaart, Erik en Ernie

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Lieve Loud en Marlene.

    Gelukkig is de watermeter gerepareerd. Wel zo fijn. Jullie voorbereidingen gedaan dus klaar voor nieuw avontuur. Gaaf, ronduit gaaf. Geniet met een grote maar a zachte G. Goede reis. Groet, Maus en ook van Saskia.

    BeantwoordenVerwijderen