maandag 21 november 2022

Bezienswaardigheden Panama City en reparatie watermaker

Woensdag 24 augustus 2022 tot en met donderdag 8 september 2022

We nemen langzamerhand afscheid van Panama. Een van de mooiste culturele bezienswaardigheden is het oude stadscentrum. Panama restaureert stukje voor stukje de vervallen gebouwen in dit deel van de stad en het resultaat is prachtig.

De vismarkt, een groot assortiment vis en schaaldieren.


Vervallen huizen naast mooi opgeknapte huizen.

Het Panamakanaal museum. Helaas was het gesloten.

Een diersoort die zich hier makkelijk aan de mens heeft aangepast is de Zuid-Amerikaanse wasbeer. Deze alleseter is brutaal genoeg om overal waar mensen leven en recreëren iets om te eten te bietsen. Verder vinden wij dit rebelse diertje ook nog leuk om te zien.

Loud gaat deze lieve wasberen regelmatig voeren.

De ankerplek waar we een paar maanden vertoefd hebben is niet mooi. Het is een industriële omgeving met veel plaatselijke vissersboten en helaas ook veel zeilboot-lijken. Dit laatste zijn zeiljachten die door een of andere reden door de eigenaars verlaten zijn en hier aan hun lot overgelaten worden. We tellen er hier in de baai al snel een stuk of 15....

Er zijn ook een paar grote voordelen aan deze ankerplek:
1. De dinghy-dock is gratis en wordt door de kustwacht bewaakt.
2. Je kan gratis drinkwater bunkeren op de dinghy-dock (en dat hadden we nodig, aangezien onze watermaker een tijdje niet functioneerde)
3. Er is een prachtig uitzicht over de sky-line van de stad.
4. De immigratie en de portcaptain is om de hoek, in- en uitklaren is een fluitje van een cent.

Punto Verde is groene punt. Jullie zien er is hier veel aandacht voor het milieu ..........

Deze zijn al enige tijd geleden gezonken. Bij hoog water liggen ze volledig onder water, 
bij eb zie je half boven water. Het hoogteverschil tussen eb en vloed is ongeveer 4 meter.

Deze boot lag aan een mooringbal. De volgende dag gingen we naar de kant en 
zagen dat deze boot afgelopen nacht gezonken is. Na een paar weken hebben ze hem weer 
naar boven gehaald, maar alle apparatuur, de motor etc is niet meer functioneel.

We hebben een dag de moeite genomen om een bezoek te brengen aan de nationale dierentuin van Panama, een uurtje met de bus buiten de stad. We hadden ons redelijk wat voorgesteld van een Midden-Amerikaanse dierentuin maar helaas, de dierenverzameling is belabberd. Tijdens een wandeling in de omgeving van Linton Bay kom je normaal gesproken meer wilde dieren tegen dan in deze afgeleefde zoo. Niet voor herhaling vatbaar dus.

Het enige mooie, speciale dier in deze hele dierentuin is deze Ocelot. 
Hij komt in Panama nog in het wild voor.

De watermaker die wij aan boord hebben is voor ons een belangrijk onderdeel om onafhankelijk te zijn. Deze ontziltingsinstallatie maakt van zeewater drinkwater via omkeer-osmose. We maken met dit apparaat al 11 jaar water en doen al 11 jaar onderhoud aan het apparaat. We hebben in die jaren al behoorlijk wat onderdelen moeten vervangen maar voor een installatie die elke week 10 uur draait, mag dat ook wel.

Wanneer Marlène in Nederland is, komt de water-installatie niet meer op druk. Loud vermoedt een paar foutoorzaken en demonteert 3 keer de pomp. Dit zijn telkens behoorlijke klussen en hier is hij een goede week mee bezig. Omdat Loud nog steeds niet kan achterhalen wat de foutoorzaak is, besluit hij een een volledig pakkingsset en o-ringset voor de installatie te kopen. Om zeker te zijn dat niets fout gaat, wacht hij tot Marlène terug is van Nederland en samen reviseren we de watermaker. Na heel wat uurtjes werk functioneert de watermaker eindelijk weer. We zijn zo blij dat we onze onafhankelijkheid weer terug hebben, dat we een klein intern feestje maken, de watermakerparty.

Loud tijdens de reparatiewerkzaamheden van de watermaker.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten