vrijdag 3 juli 2020

Tanken in Almirante


Donderdag 17 oktober 2019 tot en met woensdag 30 oktober 2019

Positie Almirante: 9°19.986 N 82°14.599
We klussen nog wat aan de boot, gaan joggen in Bocas Town en genieten van de backpackers die op het eiland zijn.

De verbinding van Bocas del Toro naar het vaste land gaat allemaal via het dorpje Almirante. Vanuit hier gaat twee maal per dag een grote veerboot die passagiers, auto's en zelfs complete opleggers vervoert om de archipel te bevoorraden. Maar verreweg de meeste passagiers maken gebruik van de veel snellere lancha's. Voor 5 dollar wordt je dan in 25 minuten overgezet over een afstand van 20 km. De bootjes zijn uitgerust met een setje buitenboordmotoren van 200 tot wel 500 pk, waardoor ze met een snelheid van 50 km/uur over het water racen!

Maandag 28 oktober 2019 maken we de Rafiki verder klaar voor vertrek, en dat wil zeggen: er moet getankt worden. In Bocas Town moeten we dit met jerrycans doen, dus we beslissen om ons anker op te halen en naar Almirante te varen.
Aangekomen bij het vaste land zien we eerst de zeehaven van Almirante. Deze haven is geheel uitgerust om Nederland en omstreken te voorzien van de welbekende Chiquita Bananen. Overal waar je kijkt zie je containers, vrachtauto's, gebouwen, enz. voorzien van dit bekende logo. We komen onderweg zelfs een zeeschip tegen, die volgeladen met bananen, op weg is naar Antwerpen. In Antwerpen bevindt zich namelijk de belangrijkste losplaats van Chiquita vanwaar de tijdelijke opslag en verdere distributie binnen Europa wordt geregeld.

De Chiquita bananen op weg naar Europa.


De zeeterminal van Chiquita.


In deze rustige baai liggen wij voor anker.

In Almirante zijn een aantal busdiensten die zorgen voor de verbinding naar de verschillende regio's van Panama. Ga je vanuit hier via de kust naar het noorden, dan kom je na 40 km uit bij de grens met Costa Rica.

We meren af bij het tankstation waar we de Rafiki voltanken. We maken ook nog een wandeling door het dorp, maar dit maakt niet erg veel indruk op ons. 


We lopen eerst door de villawijk. 
We komen zelden huizen tegen die zo goed verzorgd zijn en waar geen rommel rond het huis ligt.

Een "kerkhof" voor boten of een opslagplaats. Wie zal het zeggen...….


Midden door het dorp loopt een riviertje.

Deze vrouw zit een beetje in het donker, maar je kunt er bijna niet naast kijken. 
Begrijp jullie nu dat wij ons hier best vaak slank voelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten