donderdag 2 januari 2014

Baie a Feret, Langousten

Donderdag 2 januari 2014

Positie Baie a Feret: 18°06.294' N 73°41.691 W
We kopen ´s morgens nog een paar Langoesten voor het avondeten. We gaan vandaag ook aan de slag om het geplakte teakdek weer opnieuw te kitten. Yasmin werkt intussen aan het poetsen van het RVS.



We hebben wat visserspullen gekregen in Curaçao (koelbox, vislijn en –haakjes, koffertje met visspullen en flippers) en deze worden vandaag afgegeven aan Pascal, de voorzitter van de visserscoöperatie hier op het eiland. Hij is er erg blij mee.

De armoede op Ile a Vache is een beetje betrekkelijk. Iedereen heeft te eten en te drinken. In Senegal en Gambia konden de mensen nauwelijks aan eten en drinken komen. Ook hadden veel mensen in Senegal en Gambia aids en malaria, waardoor de gemiddelde levensverwachting in deze West-Afrikaanse landen onder de 40 jaar lag/ligt. Op het eiland Ile a Vache is geen malaria en aids. Er is nagenoeg geen gezondheidszorg, toch is door het grote voedselaanbod op het eiland samen met de aanwezigheid van goed drinkwater de levensverwachting van de mensen hier aanzienlijk hoger als 40 jaar. De mensen wonen in het algemeen in fatsoenlijke huisjes en de klimatologische omstandigheden zijn goed. Op het vaste land is de situatie waarschijnlijk slechter.

Er is op het eiland geen voortgezet onderwijs. Voor een opleiding moeten de kinderen naar het vasteland van Haïti. De kinderen moeten dan op kamers gaan wonen, vergelijkbaar met de scholieren van bijvoorbeeld Terschelling in Nederland, en daar is natuurlijk geld voor nodig dat niet voorhanden is. Reinhilde van der Kroef van de Bella Ciao is bezig met het opzetten van een paar mooie projecten om onderwijs voor meer kinderen op dit eiland toegankelijk te maken.


Iedere dag komen de jongens met de kano's langszij de boot, de ene keer om een praatje te maken, de andere keer om iets te verkopen, te vragen naar bepaalde producten waar zij moeilijk aan kunnen komen (zeilen en accu's zijn zeer gewild) of ze vragen voor schoolgeld.

Uitzicht op een eilandje, net buiten de baie a Feret.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten