donderdag 8 juni 2017

Op zoek naar Larimar, een blauw-groene edelsteen (Dominicaanse Republiek)

Zaterdag 20 mei 2017

Positie Baharona: 18°12.840 N 71°05.313 W
Na een paar dagen met iets minder weer (dwz bewolkt met een temperatuur rond de 30 graden en veel wind) hebben we vandaag eindelijk weer een strak blauwe lucht en zon. We gaan vandaag met de gua-gua parallel aan de kust naar het zuiden. Hier is een mijn waar de halfedelsteen Larimar gedolven wordt. Larimar is een halfedelsteen die alleen in de DomRep te vinden is. Het mineraal heet officieel pectoliet en deze blauw-groene variant wordt op aarde alleen hier gevonden.

Wanneer we bij de toegangsweg naar de mijn aankomen, de mijn is dan nog 12 km verder bergop, blijkt dat deze zandweg behoorlijk geleden heeft van de regenval van de afgelopen dagen. We hebben weinig zin om met een jeep of brommertje over deze beschadigde zandweg naar boven gebracht te worden en dus blijven we aan de kust.

De kust is hier erg mooi en de begroeiing en bebouwing is schilderachtig. Waar de rivier vanuit de bergen in zee uitmondt, is het water door de uitgespoelde modder en gesteente van een helder blauwe kleur. Hierdoor ontstaat in de zee een enorme lichtblauwe vlek.

Vissersgemeenschap aan zee.

Een ruige kust met veel golfslag.


De rivier, die uitkomt in zee.


Veel mensen hebben een bedrijfje met deze stenen, gesorteerd naar kleur en grootte.

Het kiezelstrand met de vissershuisjes is in deze regio heel pittoresk en het blijkt dat het noodweer van de afgelopen dagen ons geluk heeft gebracht. Door de overdadige regenval is ook veel Larimar vanuit de bergen naar zee gevoerd en op het kiezelstrand aangespoeld. We gaan als echte jutters het kiezelstrand uitpluizen en vinden een kleine schat van deze (half)edelstenen. Als de lezer op dit moment denkt “wat is dit voor geouwehoer over deze magische (half)edelsteen toch voor een onzin!”, google dan maar eens naar Larimar en zie het resultaat.

De larimar, die wij zelf gevonden hebben op het strand.


Veel gekleurde huisjes aan het strand.

Op de achtergrond, het lichtblauwe deel is zoet water afkomstig van de rivier,
het verderop gelegen donkerblauwe water is zout water.

Tegen de middag eten we een kippetje met gebakken plantaan (=bakbanaan) bij de plaatselijke snackbar Deze snack wordt traditioneel op een houtvuur door een vriendelijke Haïtiaanse vrouw voor ons bereid.

Een prima restaurant. Wij eten een kippetje met bakbananen.

De zoon van de kokkin maakt voor ons deze foto. Was volgens ons de eerste keer dat hij een foto moest maken.

In dit gedeelte van de DomRep zijn de Haïtiaanse vluchtelingen een probleem. Het buurland Haïti is het armste land van het Amerikaanse continent, waardoor er veel economische vluchtelingen vanuit Haïti in deze regio illegaal over de grens komen. Halverwege de route is daarom ook een controlepost van de politie om illegalen op te sporen.

1 opmerking: