zaterdag 3 juni 2017

Baharona (Dominicaanse Republiek)

Woensdag 17 mei 2017

Positie Baharona: 18°12.840 N 71°05.313 W
De tocht naar Baharona is pittig. We belanden van de ene onweersbui in de andere met de daarbij behorende windstoten en hoge, scherpe golven. Pas tegen 3 uur in de morgen neemt de wind af en kunnen we mooi zeilen. In de vroege morgen gaan we voor anker in een volledig beschutte ankerbaai bij de mini-jachthaven van Baharona. We lanceren de dinghy en gaan naar de marina waar ze op ons verzoek de autoriteiten waarschuwen. Een klein uur later komen 3 heren van de douane aanrijden en we brengen ze met onze dinghy aan boord van de Rafiki. De nodige formulieren worden ingevuld en de boot wordt vluchtig onderzocht, waarna we voor de verdere afwikkeling van de inklaringsprocedure doorverwezen worden naar de immigratie in Baharona.


We hebben in de diverse verslagen van zeilers in de Dominicaanse Republiek vele horrorverhalen kunnen lezen van onvriendelijke, autoritaire ambtenaren die bij het inklaren hoge bedragen vragen voor fooien en diensten die officieel gratis zijn. Door deze erg vervelende vorm van corruptie is de Dominicaanse Republiek niet populair bij de zeilersgemeenschap in de Carieb. Hier in Baharona merken we daar gelukkig niets van. De ambtenaren van de douane zijn vriendelijk en correct en vragen geen fooi of andere vergoedingen voor hun diensten. Wanneer we ons 's middags melden bij de ambtenaar van de immigratie worden de laatste formaliteiten van het inklaringsproces voltooid en moeten we alleen de wettelijk vastgestelde kosten van het inklaren in de Dominicaanse Republiek betalen. Voor ons, 42 ft boot en twee visas voor 1 maand, is dit 4000 Pesos, dit is ongeveer 80 euro. We krijgen van deze vriendelijke ambtenaar te horen dat we alleen fooien moeten geven wanneer we dit zelf ook willen en dat de nationale zarpes (vaarvergunningen) overal in de Dominicaanse Republiek gratis zijn. Degene die hier geld voor vraagt is in overtreding.

We lopen nog even door het stadje, pinnen plaatselijke valuta, kopen wat fruit en relaxen verder. Het was tenslotte een zware nacht.


We komen terecht in de straat met allemaal eettentjes. Op deze foto's is de achterkant van de restaurants te zien, nl de keukens. Aan de voorkant kun je aan tafeltjes zitten of een menu ophalen.

1 opmerking: