maandag 19 juni 2017

De zoutpannen van Salinas (Dominicaanse Republiek)

Woensdag 24 mei 2017 tot en met zondag 28 mei 2017

Positie Salinas: 18°12.862 N 70°32.679 W
Salinas betekent zoutpannen in het Spaans en het dorpje waar we nu voor anker liggen heeft zijn naam hieraan te danken. Wanneer we ons bij de kustwacht en douane officieel gaan melden, komen we uit bij de grote waterbekkens waar het zoute zeewater door de zon ingedampt wordt en het zout vervolgens gewonnen wordt. Micro-organismes veranderen hun kleurentinten wanneer de zoutconcentratie van de zoutpan hoger wordt. Als gevolg van de verschillende concentraties ontstaan dus levendige kleuren in de zoutpannen, variërend van lichtgroen tot helderrood.

Ieder waterbassin heeft een andere kleur, dus een ander zoutgehalte.

De zoutlaag zit vastgekoekt aan de bodem. Deze wordt eerst met een schep losgemaakt, vervolgens met 2 metalen platen opgelepeld (zodat het water tussen de twee platen kan wegvloeien) en in het bootje geschept.

De kleine bootjes worden naar de kade getrokken en het zout wordt op de kant geschept.


Vervolgens wordt het zout in de treinwagons geladen, met de hand.

De houten installatie om het zout naar de zoutopslag te vervoeren is zo krakkemikkig in elkaar geflanst dat het totaal een surrealistisch beeld van het “wilde westen” bij mij opwekt, heel bijzonder.



Met bovenstaande locomotief worden de wagons naar boven getrokken.

Boven worden de wagons gelost en er ontstaan zoutheuvels.

Er wordt een vrachtauto geladen met zout in zaken van 50 kg. En alles gebeurt hier met de hand: het vullen van de zakken, afwegen, de zak dichtnaaien en op de vrachtauto stapelen, arbeid is hier erg goedkoop. 

Het laden van de vrachtwagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten