woensdag 13 september 2023

Geld verdienen met een Youtube kanaal, Moorea, Frans Polynesië

Zondag 13 augustus 2023 tot en met dinsdag 22 augustus 2023

Positie Opunohu Bay: 17°29.368 Z /149°51.055 W
De Social Media bedrijven (Facebook, Twitter, YouTube, etc.) verdienen hun geld met reclame-inkomsten en als je voldoende kijkers op jouw Blog/Facebook/YouTube/etc. krijgt, dan wordt dit door het Social Media bedrijf beloond. Wanneer je bijvoorbeeld filmpjes plaatst op YouTube, krijg je per 1.000 kijkers $4,-. Dit lijkt niet veel maar er zijn al veel YouTube-miljonairs, die miljoenen volgers hebben en bakken met geld binnen harken en daardoor leven als een filmster. En dat zijn ze eigenlijk ook.

Er zijn ook veel wereldzeilers die via hun YouTube kanaal hun reis hopen te financieren en we zijn er al redelijk wat tegengekomen. Het lijkt een makkelijke bron van inkomsten, maar dit is het absoluut niet. Om je volgers enthousiast te houden (en om nieuwe volgers te krijgen), moeten de filmpjes regelmatig (minstens 1 x per week!), interessant, spannend, leuk, professioneel, vernieuwend en dus onderhoudend zijn, elke keer weer, en dat voor een zo breed mogelijk publiek. Vergelijk dit maar met een wekelijkse TV-serie/soap. Om dit soort filmpjes te maken vergt talent, veel fantasie en ook héél veel tijd voor het samenstellen van de filmpjes en zoeken naar interessante onderwerpen, elke week weer....

Er zijn best veel zeilers die een YouTube kanaal hebben, maar er zijn er maar een heel paar die écht doorbreken en beroemd zijn. We kennen persoonlijk een drietal redelijk succesvolle YouTubers met een zeilboot:
-    "Captain German", een koppel uit de Oekraïne die in het Oostblok veel volgers heeft, 165.000 volgers en ligt nu hier bij ons in de baai.
-    "Parlay Revival", een Australische jongeman, Collin, die een beschadigde catamaran opgeknapt heeft, we kennen hem van Linton Bay maar ligt nu hier in de baai, 270.000 volgers.
-    "Sophisticated Lady" kennen we van Bocas del Torro en San Andres en schipper Rick Moore heeft 150.000 volgers.
Serge en Dina op zeiljacht Muchu.

Collin en opstappers op de catamaran Parlay.

Rick en Maddalea op zeiljacht Sophisticated lady.

Deze YouTubers hebben bijna een dagtaak om hun kijkerspubliek tevreden te houden. Collin, de schipper van de "Parlay Revival" had in Linton een opstapper aan boord en deze jongeman was elke dag de hele dag bezig met de YouTube filmpjes. Maar je krijgt er dan ook wat voor terug. Met wat extra inkomsten door sponsoring en andere media hebben deze zeilers hiermee een redelijk inkomen om de reis van te bekostigen.

Serge in actie met het maken van drone-videos.

"Parlay Revival" is hier in Moorea voor anker gekomen en heeft een maand geleden de Pacific overgestoken. Samen met de "Parlay Revival" is ook de "Delos" achter ons voor anker gegaan en dit Amerikaanse gezin heeft écht een Youtube succesverhaal met maar liefst 830.000(!) volgers. Tel daar sponsoring en andere neveninkomsten bij andere media bij op, dan heb je het toch over een inkomstenbron van ik schat zo'n $250.000 per jaar.

Maar om alles toch weer in perspectief te brengen, Jake Paul en Jutta Leerdam hebben per filmpje op YouTube miljoenen kijkers, en dan kun je inderdaad leven als een filmster.

Wij op de Rafiki doen het wat rustiger aan: ons laatste filmpje op YouTube, het filmpje met de Parasailor in Fakarava, had 80 views en ons record is 200 vieuws. Ons blog heeft 150 tot 250 lezers per post en hier zijn wij super tevreden mee, wij vinden dat zelfs veel. Wij maken het blog voor ons zelf als aandenken/dagboek van onze reis, maar ook voor de volgers. Wij vinden het heel leuk als we lezen dat lezers ons blog leuk/interessant vinden en we zijn super trots op onze 200 lezers per blog!

1 opmerking:

  1. Wij zijn inderdaad tijdens onze eerste oceaan oversteek een jong Nederlands koppeltje tegegekomen die zijn vertrokken met een oude breehorn en hoopten hun budget via youtube te realizeren. Is jammer genoeg niet gelukt, maar ze zijn wel tot de Carib geraakt.

    BeantwoordenVerwijderen