vrijdag 24 februari 2023

Wandeling van Hapatoni naar Vaitahu, Tahuata, Frans Polynesië

Zaterdag 28 januari 2023

Positie Baie Hanatefau: 09°57.744 Z /139°07.119 W
De bemanning van de Rafiki moet echter ook weer aan de bak. Er staat in deze baai ook weer een wandeltocht op het programma. We lopen van Hapatoni naar Vaitahu, waarbij we ook weer een venijnige col moeten pakken. De tocht is 7 km lang en is redelijk goed te bewandelen, we hebben blijkbaar al wat spiermassa opgebouwd. De uitzichten zijn echter duidelijk minder dan de mooie tocht op Fatu Hiva, twee weken geleden. Desondanks is deze wandeltocht zeker de moeite waard en tegen de middag komen we aan in het dorpje Vaitahu. Het is een keurig dorpje met maar liefst twee kleine winkeltjes. Op advies van onze zeilvrienden Rik en Sanne gaan we voor de lunch naar het restaurant van Jimmy, waar we een heerlijke steak met een respectabele berg frietjes verorberen.

Het restaurant van Jimmy, waar we getrakteerd werden op lokale muziek. 
Rechts, in het lichtblauwe t-shirt, is Jimmy, de eigenaar van het restaurant.

De baai van Vaitahu.

's Middags komt het combischip (helft van het schip is ingericht als transportschip, de andere helft als cruiseboot) Aranui 5 in de baai van Vaitahu. Alle bestellingen van de lokale bewoners komen met dit schip vanaf Tahiti. Ook zijn er toeristen op het schip die een cruise maken naar de eilanden van Frans Polynesie. Als alles uitgeladen is, worden de spullen die van de eilanden naar Tahiti gaan ingeladen. Denk aan lege bierflesjes, fruit (pompelmoezen, mango's en bananen) en copra (gedroogd kokosvlees).

De Aranui 5, het vracht- en cruiseschip.

Mensen van het eiland wachten met hun fruit en copra, tot het ingeladen kan worden.

De kerk van Vaitahu.

Tijdens de terugweg worden we wederom geconfronteerd met de vriendelijkheid van de Markiezenaren: werkelijk élke auto die ons passeert stopt en vraagt of we mee willen liftten naar Hapatoni, want: "wandelen is veel te vermoeiend", "het is veel te warm om te wandelen" en "het is nog heel erg ver naar Hapatoni". We besluiten tijdens de terugtocht twee keer een stukje mee te liften. De rest willen we graag lopen om van het uitzicht en de omgeving te genieten.

Een bijzondere plant, maar we weten nog niet wat het is.

1 opmerking:

  1. Wat is het daar mooi zeg!!
    Volgens mij heet de plant Gomphocarpus physocarpus oftewel zijde/ballon plant in het Nederlands. Niet aanraken of eten is giftig.

    BeantwoordenVerwijderen