Positie San Andres: 12°34.575 N 81°41.797
Sargasso gras is een zeewier dat de naamgever is van de Sargasso zee. In tegenstelling tot andere zeeën in de wereld grenst de Sargasso zee niet aan het vaste land maar is het omgeven door circulaire oceaanstromingen. Hierdoor blijft dit zeewier als het ware opgesloten door de oceaanstromingen en vormt zo de Sargasso zee en deze ligt in de noord Atlantische oceaan.
Sargasso gras is een zeewier dat zich voortplant aan de oppervlakte van het water en niet aan de kust of op de bodem zoals de meest andere wiersoorten of algen. Deze plantensoort vormt zo een uniek én essentieel onderdeel van het zeeleven in de Atlantische oceaan met een ongelofelijke diversiteit aan organismen. Zelfs onze eigen Paling in Nederland vind zijn oorsprong in de Sargasso zee. Een onderzoeker noemde dit zelfs "het drijvende regenwoud".
Prachtig toch dit drijvend plantje of niet?
Vanaf 2011 is de groei van dit drijvend waterplantje toegenomen en is de verblijfplaats niet meer stationair in de Sargasso zee. Rond deze tijd is de zee in de Carieb ook "bezaaid" met dit zeewier en spoelt dit aan op de kusten alhier. Wijzelf hebben met name last van het feit dat we niet kunnen vissen als we zeilen, omdat we voortdurend "sla" aan de haak hebben. Op de eilanden in de Caribische zee is het een veel groter probleem, omdat het toerisme hier behoorlijk schade door lijdt. De stranden worden werkelijk overspoeld en deze bergen aan zeewier beginnen na een paar dagen te broeien en te rotten. De geur van dit rottende goedje is werkelijk erbarmelijk.
Hier liggen enorme bergen Sargossa wier op het strand.
De gevangenis van San Andres, met op iedere hoek een bewaker in het torentje.
Hier worden nieuwe boten gebouwd van polyester en gebruikte boten gerepareerd.
De openlucht gymzaal van een school op het eiland.
De kinderen dragen nog allen een schooltenue.
In het midden van San Andres ligt een heuvel, vanwaar je uitzicht hebt op zowel de oostzijde als de westzijde van het eiland.
Dit is het uitzicht op de oostzijde, met duidelijk zichtbaar het kleurverschil van het water.
Het lichtblauwe is ondiep, vervolgens de witte lijn zijn de golven die tegen het rif aankomen en daarachter het donkerblauwe water wat open zee is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten