donderdag 15 februari 2018

Curaçao, op zoek naar de Flamingo's

Woensdag 26 juli 2017 tot en met dinsdag 8 augustus 2017

Positie Spaans Water: 12°04.807 N 68°51.756 W
In 1635 werd Curaçao door de Hollanders veroverd van de Spanjaarden. De lagune ten westen van onze ankerplek was een van de belangrijkste zoutmeren op het eiland. In een zoutmeer wordt door middel van natuurlijke verdamping zout gewonnen, een in die tijd belangrijke en dus kostbare grondstof voor Holland. Het totale gebied waarin deze zoutmeren liggen is genoemd naar de eerste eigenaar, Jan Thielen, wat nu verbasterd is tot kortweg Jan Thiel. De zoutmeren zijn nu niet meer in gebruik, het is nu een beschermd natuurgebied.
Door de hoge zoutconcentraties leven maar een beperkt aantal zoutwater-organismen in deze zoutmeren en er is een vogelsoort die zich nou net op deze beestjes gespecialiseerd heeft, de Flamingo's. Overigens vormt dit menu van de Flamingo ook de oorsprong van zijn opvallende roze kleur. In de kleine schaaldieren, die dit dier in deze zoutpannen tot zich neemt, zit de kleurstof caroteen die de veren prachtig roze kleurt.Flamingo's in overvloed.

We organiseren een wandeling rond deze zoutmeren die een lengte heeft van ongeveer 10 km. De zeilers worden niet door deze afstand afgeschrikt, in tegendeel, we krijgen een 20-tal zeilers mee met opvallend veel kinderen. Zij willen op ontdekkingstocht gaan naar de mooie maar schuwe Flamingo's. De wandeling is makkelijk en vlak en slingert zich langs de ondiepe en mooi gekleurde zoutpannen en de met cactussen en struiken begroeide groengebieden. Naast de Flamingo's zien we verschillende soorten reigers, roofvogels en dwerg papegaaien.
Naast het genieten van de natuur en het landschap leren we tijdens deze wandelingen ook veel andere zeilers kennen, wat leidt tot mooie vriendschappen.

Om een beetje sportief bezig te blijven hebben we ook de joggingschoenen uit het vet gehaald en zijn we in de vroege morgen regelmatig rond de Kabrietenberg gaan joggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten